Dolgok, amiket meg kell tenned, mielőtt beüt a tél

A lehulló falevelekkel és az egyre rövidülő nappalokkal egyre közelebb kerülünk a tél beköszöntéhez. Vannak, akik imádják, vannak, akik kikészülnek tőle, egy dolog azonban biztos: fel kell készülnünk erre az időszakra. A jelenlegi helyzet miatt különösen nehéz lehet fejben tartani, mi mindenre kellene odafigyelned, de ne aggódj! Összeszedtük neked a legfontosabb tennivalókat.

1. Egészség

A járványhelyzet miatt az egészség és az egészségmegőrzés jelentősége egyébként is felértékelődött, azonban "békeidőben" is érdemes télen kiemelt figyelmet fordítanunk szervezetünk karbantartására. Szinte mindenki hallotta már, hogy a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved a téli hónapok végére. A jelenlegi ajánlások szerint egy felnőtt embernek 1500-2000 NE mennyiségű D-vitaminra van szüksége naponta, ezt pedig télen lehetetlen vitaminkészítmények nélkül biztosítani.

A C-vitamin-pótlás szintén nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából, ebből minimum 60 mg-ra van szükségünk egy átlagos napon. Ismert jelenség lehet még az úgynevezett téli depresszió, mely a tél során, a téli viszonyok miatt kialakuló levertség. Ezen egyrészt segíthet, ha figyelünk a B6-vitamin bevitelére, de azt is hangsúlyoznunk kell, hogy elengedhetetlen elegendő figyelmet szentelnünk társas kapcsolatainkra, még ha a jelen körülmények között a személyes találkozás nem is javasolt.

De mi az az NE?

A nemzetközi egység (NE) az a mértékegység a gyógyszertanban, ami az anyag biológiai hatása alapján méri a mennyiséget. A NE tehát nem egy tömegmérték, ezért nem szokott súlyösszeg állni mellette, hanem a biológiai hatás mértéke. Az NE és a tömegmérték közötti váltószám minden anyag esetében fixen meg van határozva.


Ez a váltószám azonban a különböző anyagok esetében más és más, mert az anyag hatásának mértékétől függ, mit számítunk egy alapegységnek. A C-vitamin esetében például 1 NE = 50 µg, míg a D-vitaminnál 1 NE = 0,025 µg. Ez a mértékegység arra jó, hogy a különböző vitaminok, hormonok és egyéb biológiailag aktív anyagok egymással összehasonlíthatóak legyenek.

Több szempontból is fontos lehet felkészülni a tél kihívásaira.
Több szempontból is fontos lehet felkészülni a tél kihívásaira.Fotó / 123RF

2. Közlekedés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint télen megnő a különböző közlekedési balesetek kockázata.

 

Csúszósabb utak, gyakori köd, hosszabb sötétben eltöltött idő, az ünnepek miatti stressz és rohanás: ezek mind-mind növelik a szerencsétlenségek esélyét.  

A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel javíthatunk ezen: ugyan a téli körülményekre nincs befolyásunk, de az igenis rajtunk múlik, hogy közlekedési eszközünk, kerékpárunk vagy autónk mennyire biztonságos e körülmények között. A fényszórók, lámpák megfelelő működésén, illetve az útviszonyokhoz illeszkedő gumiabroncsok meglétén túl autók esetében még érdemes figyelnünk az ablaktörlő lapátok állapotára. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ablakmosó folyadékunk bírja a téli fagyokat, így biztosan nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

3. Kisállatok

Bármilyen meglepő, kiskedvenceinkre ugyanúgy fokozott figyelmet kell fordítanunk a tél beköszönte előtt, mint magunkra. Ne felejtsük el: az ő egészségük megőrzésének felelőssége teljes egészében a mi vállunkat nyomja! Amennyiben udvaron vagy kertben tartod kutyádat vagy cicádat, mindenképp gondoskodj arról, hogy legyen hová behúzódnia a hideg elől!

A városi, lakásban tartott kisállatok sétáltatás során találkozhatnak a kinti hideg levegővel, és ez bizony megfelelő védőfelszerelés híján ugyanolyan megterhelő számukra, mint neked kabát vagy pulóver nélkül kilépni a házból télvíz idején. A kutya- vagy cicaruhán kívül fontos lehet még cipőt is beszerezni kedvenceidnek: a járdákra szórt só nagyon hamar kimarhatja érzékeny talppárnácskáikat séta közben.

Buzás Boglárka