Karácsonyi nagybevásárlás a Covid idején

Bizonyára mindannyian szembesültünk már a gondolattal, hogy idén más lesz a karácsony. Nem lesz lehetőségünk az utolsó pillanatokban a tömött bevásárlóközpontokban fel-alá futkosni, hogy ötlet hiányában még megvegyük a polcról az utolsó bögrét is. Tényleg szükséges, hogy minden évben fejre álljunk az ünnepek miatt? Talán 2020 megtanít minket arra, hogy lehet ezt másképp is csinálni.

Valószínűleg ismerős kép: úszunk a tennivalókban, jön a vizsgaidőszak és még a karácsonyi lista sincs kész. A gyerekkori emlékek, amikor csak „meg kellett lepődnünk", régen tovaszálltak, helyette a stressz és a nyűg maradt csupán mint kötelező résztvevők az év végi hajrában.

Az idei esztendő, ha eddig nem lett volna elég extrém, most még inkább ellövi utolsó petárdáit, már ami az önmagunkba való bezárkózást és magányosságot illeti. Meglehet, hogy ezúttal másra kell koncentrálnunk, mint amire szoktunk és éppenséggel még az is előfordulhat, hogy mindez jól fog elsülni.

Nem biztos, hogy mindent az utolsó másodpercre kell hagyni

Sokan egyébként is hajlamosak vagyunk halogatni a dolgokat, de az ajándék vásárlásnál még azok is belecsúsznak ebbe a hibába, akik egyébként szeretnek előre tervezni. Bár általában inkább csak humorizálunk vele, de szeptember után tényleg december jön, érzésre legalábbis biztosan.

Ha nem akarjuk, hogy kicsússzon a kezeink közül ez az időszak, érdemes egy kicsit korábban átgondolni, hogy kit mivel szeretnénk meglepni. A mindennapokban egyébként is nehezebben összpontosítunk a másikra, pedig szemernyi odafigyeléssel nagyon könnyű úgy megörvendeztetni szeretteinket, hogy valóban csillogjon a szemük a karácsonyfa alatt. És ehhez nem kellenek nagy dolgok.

Idén más lesz a karácsony.
Idén más lesz a karácsony.Fotó / Unsplash

Némi kreativitás

Ha már egyébként is ennyire beszorultunk a lakásba, légy egy kicsit leleményesebb, az ötletes ajándékok mindig találóak! Nehéz elhinni, de főleg azért, mert érződik mögötte az energia, amit belefektettél és a szeretet, amivel nekiláttál az egésznek. Élénkebb a képzeleted, mint gondolnád, csak elszoktunk tőle, hogy használjuk is.

Bakancslista

Ha már régóta motoszkál benned, hogy olyan helyen töltsd a karácsonyod, ahol eddig el sem tudtad volna képzelni, akkor itt az idő, hogy most megvalósítsd. Menj el egy árvaházba, ahol gyerekek körében lehetsz. Menj el egy hajléktalan szállóra, egy kórházba, vagy bárhová, ahol úgy érzed, hogy hasznosan tudnál segíteni.

Az önkéntesség - különösen karácsony idején - óriási hozzájárulás olyan helyeken, ahol kevesebb lehetőség adatik otthonos környezetben tölteni az év legfontosabb ünnepét. Idén nyilván ezek a helyek sem a megszokott forgatókönyvvel készülnek, sok nyilvános ételosztás el is marad, de más jellegű önkéntes tevékenységre azonban most is számítanak a szervezetek. A jótékonykodás a te lelkedet is jobbá teszi, és lehet, hogy később már kevesebb alkalmad lesz ilyesmire. 

A 2020-as év felfordította az életünket, maradandó tanulságot vésve ezzel a fejünkbe. Próbáljuk meg észrevenni hát a jó oldalát, ha már így alakult.  

Hozzáállás kérdése is, hogy mit hozol ki belőle.