A legegyszerűbb saját készítésű ajándék: papírmasé

Van nálatok reklámújság, vagy bármi más, ami csak a papírszemétbe jó? Akkor, ha nem használtad el az összes lisztet otthon, máris megvan mindened ahhoz, hogy nekiláss papírmasézni. Az alkotáshoz ezeken kívül már csak egy kis víz és egy ötlet fog kelleni.

Első lépés: egy rossz puding

Kezdésként 1,5 deci vizet tégy fel melegedni, emellett csomómentesen keverj el három púpozott teáskanál lisztet fél deci hideg vízben, ezt add hozzá a langyosodó vízhez. Végül, az így kapott keveréket gyakran kavargatva főzd addig, amíg sűrű, opálos csirizt nem kapsz. Amíg ez kihűl, néha kevergesd át, és közben vágj vagy tépj papírcsíkokat.

Ha nem használtad el az összes lisztet otthon, máris megvan mindened ahhoz, hogy nekiláss papírmasézn
Ha nem használtad el az összes lisztet otthon, máris megvan mindened ahhoz, hogy nekiláss papírmaséznFotó / Unsplash

Második lépés: egy jó ötlet

Folytatásként el kell döntened, mit akarsz csinálni, kezdő projektnek jó ötlet tálat készíteni. Válassz ki egy edényt otthon, aminek a formája tetszik, ennek a külsejére fogod ráépíteni a papírmasét. A mintát kezeld le valamilyen zsíros krémmel, hogy ne ragadjon rá a munkád, és kezdheted a rétegezést. Elsőként csak vizezett papírcsíkokkal, amiket utólag megkensz a ragasztóddal. A következőket egyenesen a csirizbe mártva rakhatod, odafigyelve, hogy lehetőleg minden levegőt, ráncot kisimíts, és a csíkok átfedjék egymást.

A szárításhoz legalább egy nap kell, ami után óvatosan leválaszthatod a táladat a mintáról. A széleit, ha nem tökéletesek, igazítsd meg ollóval, ezután kend ki a csirizzel a belső felét, hagyd újra megszáradni, és kész is vagy! Csiszolhatod, festheted, díszítheted, ahogy csak szeretnéd.

A fenti csak egy gyakorlat, hogy magadévá tedd az anyagod. Ha belejöttél, a határ a csillagos ég, építhetsz szobrot drótvázra, ékszereket, lemásolhatsz bármit, amit csak szeretnél. Ha pedig tartósabb eredményt akarsz, megannyi recept van online, ami ragasztóval készül. Légy kreatív!

Sófalvi Márton