Nem csak szépséghiba – arcrezesség

Ismertebb nevén rosaceás bőr, amelyet kitágult pórusok, értágulatok, vörös arc – akár foltokban feltűnve – és néhány esetben karfiolszerűen feldagadt orr jellemez. Sajnos mindez nem csak egyszerű szépséghiba. Sokszor akár komoly fájdalmakkal, különleges bőrérzékenységgel is járhat az értágulatos bőr. S ha azt gondolnánk, hogy ez csupán női probléma, nos, az nagy tévedés. Férfiakat ugyanúgy sújthat a sors arcrezességgel, mint nőket. 

Ugyan a probléma nagyrészt a 30 feletti nőknél fordul elő, ritkább esetekben férfiaknál is jelentkezhetnek a rosacea tünetei. Valójában nem lehet tudni, kinél és miért jelentkezik ez a betegség, jelenleg tudományos magyarázat még nincsen.

Az azonban biztos, hogy akinek az arcán hajszálértágulatok vannak és hajlamos a bőrpírra, az hajlamos lehet a rosaceás bőr kialakulására is.

TÜNETEK

A rosacea tünetei igen összetettek. Első és legfontosabb a már említett hajszálértágulat és bőrpír. A rosaceás bőr nagyon érzékeny, láthatóan kivörösödik, leginkább az orcákon, az orron, vagyis az arc központi részein. A későbbi stádiumban megjelenhetnek pattanások, aknészerű elváltozások, pörsenések is az arcon. Súlyos esetekben akár kötőhártya-gyulladás, vörös, gyulladt szem is súlyosbíthatja a tüneteket. A karfiolorr, vagyis egy súlyos szöveti elburjánzás az orron leginkább a férfiakra jellemző, nők esetében ez a jelenség ritka.

LASSAN TÁMAD

A rosaceás bőr nem egyik napról a másikra alakul ki. Hosszas folyamat. Eleinte ugyanis megjelenik ugyan enyhe bőrpír az orcákon és az orron, de egy-két óra elteltével el is múlik. Később, a betegség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, a vörösség egyre tovább megmarad, majd egy idő után már meg sem szűnik.

FIGYELMES ARCÁPOLÁS

A rosaceás bőr ápolása nagyon nehéz, különleges odafigyelést igényel. Állapota csak nehezen javul – ha egyáltalán javul –, ezért a mindennapos arcápolás nem lehet egyszerű rutinfeladat. Minden reggel és minden este, kifejezetten érzékeny, rosaceás bőrre való arctisztítóval mossuk le az arcot. Ügyelni kell, hogy a készítmény ne tartalmazzon illat- és egyéb adalékanyagokat, mert ezek tovább irritálhatják az egyébként is érzékeny bőrt. A víz ne legyen se hideg, se meleg, ezek ugyanis szintén irritációt okoznak. Legjobb a langyos víz, de sok esetben már maga a víz is érzékennyé teszi a bőrt, ezért folyékony arctisztítóval, tonikkal távolítsuk el a szennyeződéseket. A törülközővel csak itassuk fel az arcról a vizet vagy a folyadékot. Ne dörzsöljük, ne töröljük erőteljesen. A bőr ugyanis mér erre is érzékenyen reagálhat.

Akinek az arcán hajszálértágulatok vannak és hajlamos a bőrpírra, az hajlamos lehet a rosaceás bőr kialakulására is.
Akinek az arcán hajszálértágulatok vannak és hajlamos a bőrpírra, az hajlamos lehet a rosaceás bőr kialakulására is.Fotó / 123RF

Arcápoló készítményként azokat a kenőcsöket, krémeket, lemosókat alkalmazzunk, amelyeket bőrgyógyász szakember írt fel. Ha nem lenne ilyen, törekedjünk arra, hogy kifejezetten érzékeny, rosaceás bőrre alkalmas készítményeket vásároljunk a patikában. Szükség lesz nyugtató, hidratáló krémre, amelyet reggel és este egyaránt alkalmazni kell. Jótékony hatással lehetnek a kamillát, aloe verát tartalmazó készítmények, amelyek nyugtatóan hatnak a bőrre. Évszaktól függetlenül használjunk fényvédő krémet az arcra. A hajszálér-tágulatos bőr különösen érzékeny a fényre.

Már egy kevés napfény is súlyos következményekkel jár, az arcbőrön akár hólyagok, felszíni sérülések is keletkezhetnek. Ezért nagyon fontos a rendszeres fényvédelem, erős napsütés esetén azonban jobb egyáltalán nem tartózkodni a napon. Fokozhatja a tüneteket a szélsőséges időjárás, a túl erős szél, a hideg levegő, a száraz levegő, a fizikai aktivitásra megjelenő verejték is. Ilyen esetekben érdemes nyugtató krémet vagy sprayt használni.

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.