4+1 helyesírási hiba, amit valószínűleg te is elkövetsz

Vannak, akiknek a vérében van, és vannak, akik küzdenek vele. Vannak, akik még az internetes kommentszekciókban is képesek monitorozni, és vannak, akik még a beadandóikban sem foglalkoznak vele. Egy biztos: a helyesírás megosztó téma, és szinte mindenki követ el rendszeresen kisebb-nagyobb hibákat. Következzék tehát néhány olyan probléma, ami valószínűleg neked is okozott már nehézséget!

Az „és" és a vessző örök harca

Általános iskolában sokan hallottuk ezt a mondatot: "És elé nem teszünk vesszőt!" Sokan alapvető igazságként kezelik ezt a kijelentést, azonban sajnos nem minden esetben érvényes.

Amennyiben felsorolás részeit kapcsolja egymáshoz, valóban nem kell vesszőt tennünk az „és" kötőszó elé. (Például: Hoztam neked üdítőt, csokit és almát is.)

Az „és" azonban összeköthet tagmondatokat is, ilyenkor mindenképpen kell elé raknunk vesszőt. Ezt úgy tudjuk legkönnyebben felismerni, hogy a mondat kötőszó előtti, illetve kötőszó utáni részét is megvizsgáljuk önmagában. Amennyiben értelmes, önálló mondatot kapunk, biztosan kell vesszőt raknunk a kötőszó elé. (Például: Ma felkészültem a holnapi előadásomra, és még edzőterembe is el tudtam menni.)

"Több, mint" vagy "több mint"?

Jó hírem van: itt is helyes lehet mindkét alak, a használat azon múlik, hogyan értelmezhető a mondatunk.

Ha valóban történik összehasonlítás, kell vesszőt tennünk. (Például: A te ösztöndíjad még így is több, mint az enyém.)

Ez a szókapcsolat azonban gyakran a „szinte", „majdnem" ellentéteként szerepel, ilyenkor nem használunk vesszőt. (Például: Ez a tananyagmennyiség több mint megtanulhatatlan. Több mint háromezer diák jelentkezett erre a karra.)

Szinte mindenki követ el rendszeresen kisebb-nagyobb hibákat.
Szinte mindenki követ el rendszeresen kisebb-nagyobb hibákat.Fotó / 123rf

"Mint különös hírmondó..."

Ismét a vesszőhasználathoz kapcsolódik a „mint" problémaköre. Itt is érvényes a második pont állítása, miszerint akkor kell vesszőt tennünk a „mint" előtt, ha történik összehasonlítás. (Például: Jobban tudod az anyagot, mint én. A kisboltban olcsóbb volt a zacskós leves, mint a szupermarketben.)
A másik elképzelhető esetben tulajdonképpen nem hasonlítás, hanem azonosítás történik. Ilyenkor a mint kiváltható a „-ként" határozóraggal, ugyanazt fogja jelenteni a mondat. (Például: Elmentem a konferenciára, de csak mint egyetemi hallgató vettem rajta részt. Mint tanárjelölt azt gondolom, a szünetet érdemesebb pihenéssel tölteni.)

D-re végződő igék felszólító módban, E/2.-ben, határozott/tárgyas ragozásban

Ha a felszólító mód -j jele találkozik a szótő végén található d-vel, akkor bizony teljes hasonulás következik be, melyet írásban is jelölnünk kell. A helyes alakok tehát: küldd, mondd, add stb.

+1. A hisz és a hagy igék E/2.-ben, felszólító módban, általános/alanyi ragozásban

A pontos nyelvtani levezetés szétfeszítené e cikk kereteit, azonban fontos megjegyezni, hogy a helyes szóalakok a következők: higgy! hagyj!

Buzás Boglárka