Dolgok, amiket csak azok érthetnek, akik újak a fővárosban

Vidéki vagy külhoni hallgatóként biztosan megtapasztaltad a következőket. Melyikkel tudsz azonosulni?

1. Hol lakjak?

Mivel nincs elég kollégiumi férőhely, sokaknak albérletbe kell költözniük már ismerős diáktársakkal, vagy akár teljesen idegenek közé. Ekkor az anyagiak szem előtt tartása elengedhetetlen, valamint az is fontos, hogy az egyetem se legyen egy órányira az otthonodtól. Az, hogy a lakás még jól is nézzen ki, teljesen lényegtelen, hisz napokon belül költöznöd kell. Ismerős ugye?

2. Épületek, utak, utcák, körutak

Hol vagyok? Erre a kérdésre néha még a Google Maps sem tudott választ adni, ugye? Amikor a mobilneted nem működik, azt sem tudod, hol vagy, csak épületeket látsz és emberek sokaságát magad körül. Ismerős a hely, de hol is vagyok pontosan? Persze amint a téboly elmúlik rájössz, csak jobbra kell fordulnod, és a célodnál vagy.

Vidéki vagy külhoni hallgatóként biztosan megtapasztaltad a következőket.
Vidéki vagy külhoni hallgatóként biztosan megtapasztaltad a következőket.Fotó / 123RF

3. Deák, Nyugati aluljáró

Elsőre elég bonyolult volt ezekben az aluljárókban eligazodni. A táblákat figyelve és a telefonodat szorongatva sem tudtad megtalálni, hol is kéne felmenned, inkább csak kimentél ott, ahol tudtál, remélve, jó helyen kötsz ki. Végül természetesen mindig az út másik felén álltál.

4. Járatok

Irányok, számok, buszmegállók – ezek az elsőéves egyetemista rémei. Már a buszmegállóig is nehéz elbotorkálni, nem még megtalálni a helyes irányt! Az eltévedésre szánt plusz tíz perc kötelező az első hetekben, egyeseknek akár hónapokban is.

5. Távol az otthon melegétől

Ahogy elköltözöl, megtapasztalod, milyen is az, amikor mindent magadnak kell csinálnod. Vannak, akik ezt már tapasztalták, szinte semmi sem változik az életükben, ők könnyen hozzászoknak az új helyzethez. Azok állnak nagyobb kihívás elé, akiknek a családi fészek biztonságából kell hirtelen felnőniük, teljesen önállóan kell cselekedniük, felelősséget vállalniuk. Bármelyik kategóriába is tartozol, biztosan te is találkoztál problémákkal, amikkel addig még nem volt dolgod, és egyedül nehézséget okozott a megoldásuk.

Szabó Veronika