Karácsonyi segítségnyújtási lehetőségek

Ha idén egy kicsit másképp szeretnéd, mint eddig, akkor itt az idő és az alkalom. A 2020-as év extrém körülményei talán elgondolkodtatnak minket, hogy meg lehet másképp is szervezni a karácsonyt, mint eddig. Összeszedtünk néhány lehetőséget, hogy tudj választani, ha önkéntességben gondolkozol!

1. Sant'Egidio

A Sant'Egidio közösség tagjai heti rendszerességgel látogatnak hajléktalanokat, intézetben élő időseket, gyerekeket. Szeretettel várják azokat az önkénteseket, egyetemistákat, akik csatlakoznának hozzájuk, akár rendszeresen, akár alkalmilag. A Szegények Angyalai sok éves múltra visszatekintő hagyomány, ahol hajléktalan ember, magányos idős, vagy szegény gyermek karácsonyát teszik széppé egy terített asztalnál. A finom ünnepi ebéd mellett ajándékokkal is meglepik őket, amelyhez kérik a felajánlásokat. Az ünnepen szép új tárgyakat adnak, amiket mi magunk is szívesen fogadnánk; leginkább olyanokat, amiket tudnak hasznosítani (sapka, sál, kesztyű, hálózsák, meleg holmi télre) A ebéden mindenki együtt eszik, hogy nekik is legyen egy napjuk, amikor emberhez méltó körülmények között ünnepelhetnek. Idén csak utcai helyszínek lesznek: Móricz Zs.körtér, Deák tér, Blaha Lujza tér, Kálvin tér.

További információ: Fehér Márta +3630 230 8681

 

Ha idén egy kicsit másképp szeretnéd, mint eddig, akkor itt az idő és az alkalom.
Ha idén egy kicsit másképp szeretnéd, mint eddig, akkor itt az idő és az alkalom.Fotó / 123RF

2. Ételt az életért

A karácsonyi kiemelt étel és tartós élelmiszer csomag osztás náluk elmarad. Az akciót szervezik, hogy hogyan lehetne a lehetőségeknek és a járványügyi helyzetnek megfelelő módon megtartani a gyülekezést. Ők idén nem élelmiszert osztanak, hanem tartós élelmiszert gyűjtenek, amelyhez még várják a lelkes önkéntesek segítségét! A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2020. november 27-28-29-én (péntek délután, szombaton és vasárnap) szervezi karácsonyi lakossági élelmiszeradomány-gyűjtését összesen 343 darab Aldi, Auchan, METRO és TESCO áruházban." A gyűjtés három napon történik:

- November 27-e, péntek 14:00– 18:00 óra között
- November 28-a, szombat 8:00 – 18.00 óra között
- November 29-e, vasárnap 8:00 – 18.00 óra között

A feladat szórólaposztás és az adományok átvétele osztályozása pakolása, illetve kedvesen kell tájékoztatni a vásárlókat az adományozás lehetőségéről és regisztrálni, pakolni kell az adományokat. Ezek a feladatok pörgősek.

Jelentkezni az alábbi email címen lehet: etelosztas1@gmail.com

3. Bókay Gyermekklinika

A Klinika a látogatási tilalom és a személyes kontaktok elkerülése miatt ez évben nem tud önkénteseket fogadni, azonban a honlapjukon decemberben meghirdetésre kerülő adventi készülődéshez várni fogják a felajánlásokat. A korábbi években kimondottan ügyeltek rá, hogy személyes kapcsolat révén olyan ajándékok jussanak be a gyerekeknek, amik szebbé teszik a kicsiknek a bent töltött időt, például kézzel készített rajzokkal, vagy karácsonyfa díszekkel. Idén erre sajnos nincs lehetőség, de az alapítvány számlájára érkező felajánlásokból olyan eszközöket vesznek, amikkel segítik a gyerekek ellátását (például pelenkával, fürdetővel, krémekkel) és az őket kezelő orvosokat, ápolókat (kávé, tea) az éjjeli ügyeletben lévő dolgozóknak.

Elérhetőség: www.bokaygyermekklinika.hu

Magyar Krisztina