Így ne ess a halogatás csapdájába

A halogatás a produktív mindennapok legnagyobb ellensége, és nézzünk szembe a ténnyel, hogy túlnyomó többségünk könnyen beleesik a „csak még egy epizód" és a „csak 5 perc Insta-szünetet tartok" csapdájába. Ha szívesen javítanál a feladataid elvégzésének hatékonyságán, próbáld ki a következő módszereket, és figyeld meg a változást!

1. Zárd ki a zavaró tényezőket!

Akár tanulásról, akár munkáról van szó, fontos egy rendezett, csendes környezet létrehozása, és minden (MINDEN!) figyelemelterelő dologtól való megszabadulás. Ha tudod, hogy hajlamos vagy három percenként a telefonodra pillantani, vidd át egy másik szobába, és hagyd is ott a következő szünetig! Ne kezdj bele semmibe „de hát csak 5 perc az egész" alapon, miközben tanulsz vagy dolgozol, mert szinte biztos, hogy nem csak 5 percet szánnál rá.

2. Adj hozzá plusz egy napot!

Ha határidőre készülsz valamire, például egy vizsgára, tégy úgy, mintha egy nappal korábban lenne, mint ahogy valójában van. Ragaszkodj ehhez az elképzeléshez – még ha elsőre nevetségesen is hangzik – ezzel elkerülve a last-minute tanulást és stresszt. Ennek segítségével még egy kiadós pihenésre is lesz időd a megpróbáltatás előtt.

3. Készíts listát!

Minden reggel készíts listát az aznapi teendőidről, és törekedj rá, hogy estére az összes ki legyen pipálva! A leírt célok látványa motiválóan fog hatni rád, és elégedettség fog átjárni, ha minden pont mellett pipát látsz.

4. Kezdd a nehezebbel!

Ha van egy feladat vagy tananyagrész, aminek már a gondolatától is elszáll a jókedved, kezdj azzal! Utána felüdülés lesz áttérni a könnyebb feladatokra, és a nehezén már túl is vagy.

 

5. Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, jót tenne egy kis biztatás vagy nem-vagyok-egyedül érzés, beszélgess egy baráttal vagy családtaggal az aggályaidról, kérd meg őket, hogy ellenőrizzenek, kérdezd őket a tapasztalatukról. Mindannyiunknak vannak feladatai, amiket legszívesebben 10 év múlva (sem) csinálnánk meg, ne ostorozd magad, ha valaminek nehezen állsz neki!

+1 Jutalmazd meg magad!

Na nem egy új autóra kell gondolni, de valami hétköznapival könnyedén motiválhatod magad a munkavégzésre. Találj valamit, ami örömmel tölt el, legyen az a kedvenc csokid, új rész egy sorozatból, vagy egy bögre forraltbor egy baráttal, és jutalmazd meg magad vele, miután kipipáltad a napi teendőid.

Próbálj ki néhányat a felsorolt módszerek közül, és figyeld meg, hogyan változik a hatékonyságod! Megbánni biztosan nem fogod.