Űzd mesterien a veszekedést: a béke és ne a háború legyen a cél

Egy párkapcsolat nem létezhet nézeteltérések nélkül. Az viszont, hogy ezeket a felek miként kezelik, nagyban befolyásolja a kapcsolat sikerét, és a benne élő felek kedélyállapotát. Tanulj meg veszekedni!

Egy konfliktus a nézeteltérések vagy a hiányos, téves kommunikáció miatt alakulhat ki. Ez egyfajta harc, ami nélkül nem tudnának a párok összecsiszolódni. Egy kapcsolat elején többet engedünk, kevesebb dolog bosszant fel, csak pár hét vagy hónap után kezdődik meg az igazi párrá formálódás, ami a konfliktusoknak köszönhető. Ezek nyújtanak teret arra, hogy megbeszéljük azt, ami zavar, lefektessük a saját egyedi szabályrendszerünket. Ám, ha a veszekedésben nem figyelünk a másikra, ha sértődötten, vádaskodóan viselkedünk vagy ezeket kapjuk, akkor bizony semmi előremozdító nem lesz belőle, sőt!

Szóval az ilyen jellegű harcok egészségesek és normálisak a kapcsolatokban.  

Ezeket sose csináld veszekedés közben!

  • Ne zárkózz be
  • Ne a győzelem irányítson, tehát ne akarj mindenáron nyerni
  • Ne hozz fel régi sérelmeket
  • Ne szakítsd félbe a másikat

A fentiek megakadályozzák a konstruktív kommunikációt, de vannak, amik előremozdítják.

Egy párkapcsolat nem létezhet nézeteltérések nélkül, tanulj meg veszekedni.
Egy párkapcsolat nem létezhet nézeteltérések nélkül, tanulj meg veszekedni.Fotó / 123rf

Így harcoljatok!

  • Határozzatok meg a veszekedés okát és célját
  • Használjatok én-üzeneteket
  • Próbáljátok ki az XYZ-módszert - Megfogalmazzátok azokat az érzéseket (X), amik egy konkrét esemény miatt keletkeztek bennetek (Y), és ennek a rossz érzésnek a megszűntetésére megoldási javaslatot tesztek (Z).
  • Tartsatok szünetet, ha túl ingerültté válnátok

Ne feledd, sosem késő, akár együtt megtanulni jól harcolni. Abban az esetben, ha nem érlelitek és gyűjtitek magatokban a negatív érzéseket hosszasan, ha nem vádaskodtok és a megoldás, kompromisszum a cél, a veszekedés remek dolog tud lenni egy párkapcsolaton belül.

A cikk teljes terjedelmében a life.hu oldalról került átvételre.