Levert vagy? Itt a segítség! - 5 tipp a szezonális depresszió ellen

Téged is nyomaszt, hogy délután ötkor már vaksötét van? Levertnek, fáradtnak érzed magad, és szinte az okát sem tudod? Ha a válaszod igen, lehet, hogy szezonális depresszióban szenvedsz. Íme néhány tipp, amivel kicsit szebbé teheted napjaid.

A változó fényviszonyok és évszakok megzavarják a bioritmusunkat, szerotonin és melatonin termelésünket, melyek az alvásért és hangulatért felelős hormonok. Természetesen van, akiknél enyhébben, másoknál sokkal súlyosabban jelentkezik (nekik érdemes szakértő segítségét kérni), általánosságban a nőket és a fiatalokat érinti jobban.

1. Keresd a fényt!

Bár ebben az évszakban nem egyszerű, mégis érdemes kihasználni, ha egy kis napfényt találunk, mivel ez segít a felborult bioritmust korrigálni, és szabályozza a melatonin termelésünket is. Nemcsak a természetes, hanem a mesterséges, terápiás célú fény is segít.

2. Aromaterápia

Az illóolajok befolyásolják az agy hangulatért felelős részét és a belső órát, ami az alvást és az étvágyat szabályozza. Cseppents keveset a fürdővizedbe!

Levertnek, fáradtnak érzed magad, és szinte az okát sem tudod?
Levertnek, fáradtnak érzed magad, és szinte az okát sem tudod?Fotó / 123rf

3. Mozdulj ki!

Mint a legtöbb depresszióval és hangulattal kapcsolatos problémán, ezen is enyhít, ha mozogsz egy kicsit. Legjobb, ha meg tudod oldani a szabadban, de ha csak bent van rá mód, az is jó.

4. Ragaszkodj a rutinhoz!

A szezonális depresszió sokszor azt eredményezheti, hogy éjjel nem tudsz aludni, napközben, amikor várnak a tennivalók, pedig fáradt vagy. Ha kialakítasz egy napirendet, fix idővel a lefekvésre és felkelésre, nagyjából ugyanakkor teszed ki magad napfénynek, sokat javulhat az állapotod.

5. Szedj D-vitamint!

Érdemes lehet egy vérvétellel a D-vitamin szintedet ellenőrizni, és ha nem megfelelőek a számok, vitamint szedni. Több tanulmány is megerősíti, hogy azoknak, akik D-vitamint szednek, komolyan javultak depresszióval kapcsolatos tünetei.

Kőszegi Anna