Kötelezők (és ajánlottak), amiket el kellett volna olvasnod

Középiskolai éveinkből mindnyájan őrzünk emlékeket irodalomórai elemzésekről, amikor fogalmunk sem volt arról, mi történik körülöttünk. Volt, hogy a magyartanárunkkal nem tudtunk egy hullámhosszra kerülni, de az is elképzelhető, hogy talán akadt néhány olyan kötelező olvasmány, melyet csak egy Wikipedia-szócikk mélységéig ismertünk.

A szerző például a Bánk bánnal nem ápolt túlzottan bensőséges viszonyt annak idején, pedig már akkor is tudta, hogy magyartanár szeretne lenni. Szerencsére sosincs késő behozni a lemaradást, most pedig azt is megtudhatod, mit és miért lenne érdemes (újra) levenni a könyvespolcról!

Ezeket a kötelező olvasmányokat el kellett volna olvasnod.Fotó / 123RF

Dante: Isteni színjátékNem mondom, hogy elejétől a végéig olvasd el ezt a grandiózus művet, de mindenképpen tanulságos, ha néha-néha végigrágod magad egy-egy éneken. Sokakat Babits fordításának nehéz értelmezhetősége riaszt vissza attól, hogy kezükbe vegyék a reneszánsz mester művét, azonban jó hír, hogy néhány éve Nádasdy Ádám fordításának révén gazdag jegyzetanyaggal, kifejezetten modern, hétköznapi nyelvezettel is elérhető.

Miért?
Nem véletlen, hogy olyan sok művészre (például a szürrealista festőre, Dalíra is) hatást gyakorolt Dante története. Az Isteni színjáték az élet olyan alapvető kérdéseire keresi a választ, melyek előbb vagy utóbb minden emberben felvetődnek. Szerelem, bűn, dicsőség és halál: a Színjátékban rendszeresen felbukkanó témák ezek. Plusz érdekesség, hogy szinte enciklopedikus tudást szerezhetünk a kor történelméről és társadalmi viszonyairól, melyeket a Nádasdy-fordítás részletesen értelmez is.

Kosztolányi: Édes AnnaKosztolányi Dezső nagy írói erénye, hogy rendkívül olvasmányosan fogalmaz, szinte filmként pereg előttünk a cselekmény. A Törőcsik Mari főszereplésével készült játékfilm szintén nagyszerű műalkotás, azonban (nyilvánvaló okokból) csupán néhány hangsúlyos pontot emel ki a történetből.

Miért?
Az Édes Anna lassan száz év alatt semmit nem veszített aktualitásából. Az ember kiszolgáltatottsága a történelem viharainak, a különböző társadalmi rétegek közötti ellentétek ma is a mindennapi tapasztalataink részét képezik. A mű bonyolult konfliktusrendszere, a szereplők egyéni kudarcai szintén olyan alapvető emberi problémákat jelenítenek meg, amelyekkel a huszonegyedik században is képesek vagyunk azonosulni, s okulva a karakterek hibáiból talán képesek lehetünk megelőzni bizonyos emberi tragédiákat.

Moliére: Tartuffe, A fösvény (és bármely egyéb ajánlott vígjátéka)A francia mester kalandos élete önmagában érdekes olvasmány (Mihail Bulgakov orosz író erre a tényre alapozta a Moliére úr élete című regényét), de drámái legalább ennyire izgalmasak.

Miért?
Ezek a komédiák az emberi természet gyarlóságait és gyengeségeit állítják középpontba, valamint erőteljes kritikával is illetik azokat. A felszínen bármennyire is könnyen olvashatóak és szórakoztatóak Moliére vígjátékai, valójában (megfelelő önismerettel) számtalanszor ismerhetünk magunkra a tökéletlen karakterekben. Utána már csak rajtunk áll, hogy kinevetjük-e a szereplőt (és benne magunkat), vagy elgondolkozunk felismeréseinken.

Buzás Boglárka