Fapados főzőiskola: így lesz olyan a madártej, mint a nagyié!

Imádod édesanyád főztjét, de hetek óta nem jutsz el hozzá? Minden vágyad, hogy a húslevesed olyan legyen, mint a nagyié, de hozzá sem mersz fogni? A Fapados főzőiskola sorozattal pillanatok alatt te lehetsz a konyha sztárja. Fapados főzőiskola rovatunkban lépésről-lépésre megtanulhatod, hogyan készítsd el az alapételeket, és a legmenőbb kajákat. Tarts velünk! Ebbe vágj bele, ne az ujjadba!

A madártejhez, legtöbbünknek, meseszerű kisgyerekkori élmények kapcsolódnak: ahogy a konyhát betöltötte a semmihez nem hasonlítható vaníliaillat, ahogy remegve vártuk, hogy a hidegvízbe állított fazékban végre hűtőbe rakható hőmérsékletűre hüljön a sodó, ahogy ment a harc az evőkanálnyi galuskákért, mert persze sosem készült annyi, amennyire igény volna.
Most segítünk rekonstruálni a mama madártejét, amiben azért van néhány apró trükk, ami elengedhetetlen a sikerhez. Jelszó: NE FORRJON! Hogy miért ne? Mert akkor rántotta lesz belőle. Ne hagyjuk!

Hozzávalók 

  • 3 db tojásfehérje
  • 1 l teljes tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 db tojássárgája

 

A madártejhez, legtöbbünknek, meseszerű kisgyerekkori élmények kapcsolódnak.
A madártejhez, legtöbbünknek, meseszerű kisgyerekkori élmények kapcsolódnak.Fotó / 123rf

Elkészítés  

1. Válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét. Robotgéppel verjük kemény habbá a tojásfehérjéket. Akkor jó, ha fejjel lefelé fordítva az edényt, a hab ugyanolyan mereven áll a tálban. Ezután evőkanál segít ségével adagoljunk belőle egyforma méretű halmokat a lassú tűzön megmelegített tejbe. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Főzzük a habgaluskákat a meleg, de nem forró tejben néhány pillanatig, azután szűrőlapáttal óvatosan szedjük ki tányérra, és tegyük félre.

2. Jöhet a vaníliarúd. Kaparjuk ki a hosszában félbevágott vaníliarúd magjait, majd adjuk a rúddal, és a tejszínnel együtt a tejhez, és melegítsük fel. Ha nincs rúd egy csomag vaníliás cukor is megteszi, ha lehet Bourbon vaníliás legyen, annak intenzívebb az íze. De a vanília paszta vagy aroma is tökély. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon!

3. Húzzuk le a tűzről, és vegyük ki belőle a vaníliarudat. A cukorral habosítsuk fel a tojássárgája felét, csorgassuk bele, és egy kézi habverővel keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, és forgassuk bele a maradék tojássárgáját. Kis lángon, állandó kevergetés mellett melegítsük addig, amíg kissé besűrűsödik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon! Ezután húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni néhány percig. Halmozzuk a tetejére a habgaluskákat, és fogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben.

A cikk teljes terjedelmében a mindmegette.hu oldalról került átvételre.