Könyvajánló: Az Unortodox betekintést enged egy elszigetelt közösség életébe

Mindig inspiráló olyan emberek életéről olvasni, akiknek valamilyen okból elegük lett az addigi életükből, és nem féltek a nulláról újrakezdeni mindent. Az Unortodox című könyv szerzője, Deborah Feldman maga is ilyen személy, s önéletrajzi művében részletesen beszámol az újrakezdésig vezető útjáról. A könyv inspirálta minisorozat megtekinthető a Netflixen.

Egy konzervatív közösség az ezredfordulón

Feldman igencsak konzervatív zsidó közösségbe született 1986-ban. A szatmári haszidok (igen, jól sejted, van magyar vonatkozásuk) a holokauszt után alapítottak élet- és vallásközösséget az USA-ban. Nagyon szigorúan veszik a vallási előírásokat, és rendkívül elszigetelten élnek, ugyanis meggyőződésük szerint a holokauszt szörnyűsége valójában Isten büntetése volt amiatt, hogy nem ragaszkodtak eléggé saját szokásaikhoz, letértek a helyes ösvényről.

Érdekes – számomra meglepő tény volt –, hogy ez a közösség nem ért egyet a zsidó állam, Izrael megalapításával sem, igyekeznek elhatárolódni az ezt támogatóktól.

"Itt mindenki úgy viselkedik, mintha a két nem két külön világhoz tartozna"

Számomra a legmegrázóbb vonala a történetnek a nőkkel való bánásmód ábrázolása volt. A XXI. század Közép-Európájában, ahol a biológia órákon már tizennégy évesen megismerkedünk szervezetünk működésével, szinte felfoghatatlannak tűnik, hogy valaki csak a házasságkötés előtti felkészítő kurzuson szembesül azzal, mi fog vele történni a nászéjszakán.

Hasonlóan elképzelhetetlen dolog lenne minden hónapban beszámolni a vallási vezetőnek a menstruáció menetéről is. Feldman arról is tudósít könyvében, hogy mennyire nehéz volt számára művelődni, az általa kedvelt könyvekhez hozzájutni, míg a közösség tagja volt.

Deborah FeldmanFotó / Netflix

Miért olvasd el?

Nemcsak azért ajánlom elolvasásra az Unortodoxot, mert általa bepillantást nyerhetünk egy elszigetelt, számunkra alig ismert közösség mindennapjaiba. Igaz, a könyv befejezése után magam is sok momentumot átértékeltem az életemben, de az életrajz üzenete semmiképp sem az "örülj annak, amid van, mert másnak még rosszabb".

Az írónő végigvezet minket az öntudatra ébredésének fázisain, ugyanakkor szembesít bennünket azzal is, milyen nehézségeket okozott számára a tény, hogy egy ennyire szabályozott közösségben szocializálódott. Az igazán nagy erénye Deborah Feldman művének a túl szűk korlátok emberi pszichére gyakorolt hatásának hiteles és gondolatébresztő ábrázolása.

Buzás Boglárka