Légtisztítás növényekkel: bemutatjuk az új hobbid

Az elmúlt pár évben, de különösen mióta a világjárvány miatt legtöbben sokkal több időt töltünk otthon, mint azelőtt bármikor, különösen megugrott a szobanövények népszerűsége. Miért ez a legújabb trendi hobbi? Mi áll a jelenség mögött?

Mindannyian emlékszünk, hogy milyen volt egész tavasszal (és félig-meddig most is) szinte teljesen bezárva lenni. Középiskolások, egyetemisták és sok dolgozó is egyaránt otthon ült a négy fal között.

Ilyen szokatlan körülmények között nem csoda, ha legtöbbünk talpa alól kicsúszott a talaj, és minden áron valamilyen figyelemelterelésre vágytunk.

Sokan kenyeret sütöttek, mások bicikliztek, barkácsoltak, rajzoltak, megint mások pedig zöld barátokkal kezdték el apránként benépesíteni a környezetüket. Miért ilyen népszerű ez az elfoglaltság?

Állandó sikerélmény

A növényekkel való pepecselés nem csak az idő eltöltésében segít, de amikor az első új hajtást látod előbújni, nem tudsz szabadulni az érzéstől, hogy ennek te is részese voltál, te segítetted elő. A sikerélmény pedig függőséget okoz: további növényekre vágysz szinte azonnal, hogy ezt újra és újra átéld.

Felvidít

Talán még a legmegátalkodottabb otthonülők is ráeszméltek, hogy mennyire sivár lehet, amúgy szeretett szobánkban ülni naphosszat. Néhány zöld színfolttal változatosságot és újdonságot vihetünk a megszokott látványvilágba.

Nem tévhit, hogy a szobanövények megtisztítják a benti levegőt, nemcsak lecserélik, hanem még a baktériumokat és a port is kiszűrik belőle.
Nem tévhit, hogy a szobanövények megtisztítják a benti levegőt, nemcsak lecserélik, hanem még a baktériumokat és a port is kiszűrik belőle.Fotó / 123RF

Friss levegőt ad

Nem tévhit, hogy a szobanövények megtisztítják a benti levegőt, nemcsak lecserélik, hanem még a baktériumokat és a port is kiszűrik belőle. A dracéna, a zöldike vagy az anyósnyelv valóságos légtisztító üzemként működnek.

Ha kedvet kaptál, ne habozz! Nemcsak új hobbit, hanem szép dekorációt és tisztább levegőt is nyersz!

Kőszegi Anna