Egy sorozatfüggő naplója - ne mindig a tömeg után menj!

Csak még egy epizód! – mondtad, majd hajnali háromkor, amikor befejezed az egész évadot, kissé kimerülve, ám a legnagyobb örömmel aludni mész.

Sokunknak ismerős lehet az élmény, amikor egy sorozat beszippant bennünket, és nem vagyunk hajlandóak mással foglalkozni addig, amíg végig nem néztük az egészet. Lényegében ezért léteznek a sorozatok. Előfordulhat, hogy ennek pozitív hatásai is lehetnek?

A rossz is jó

Szokták emlegetni, hogy a legrosszabb könyvből is lehet tanulni. Ezt a tanítást alkalmazhatjuk a sorozatok esetében is, ám azért mégsem mindegy, mi az, amivel a szabadidőd nagy részét töltöd. Természetes, ha nem variálsz az általad preferált műfajok között, ám érdemes lehet alkalomadtán megnézni egy újabb, színvonalas sorozatot.

Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy a színvonalas sorozat valamiféle oktató jelleggel készült, inkább azt, hogy bizonyos tanításokat is észrevehetünk benne. Persze a legbénább műsorokból is szűrhetünk le tanulságot, de azért nem árt olyat keresni, ami gondolkodtatásra is késztet bennünket.

Csak még egy epizód! – mondtad, majd hajnali háromkor, amikor befejezed az egész évadot, kissé kimerülve, ám a legnagyobb örömmel aludni mész.

Fotó / 123RF

Ne menj a tömeg után!

Egy sorozat kiválasztása sokszor nem nehéz feladat, hisz ami egyszer felkapott lesz, mindenki látni akarja. Ezek pedig rendszeresen váltják egymást, vagyis sosem fogunk kifogyni az új ötletekből. Tudatos sorozatfüggőként szánjunk kevésbé híresekre is, hogy olyan műsorokat is lássunk, amik sokak figyelmét elkerülhették. Mellesleg így akár kincsekre is bukkanhatunk, ezért sosem elítélendő beújítani egy-egy újdonságba.

A sorozatfüggőségnek negatív hatásai is lehetnek, például minimálisra csökken a szociális életed, ám a jelenlegi helyzetre való tekintettel boldogan kuckózz be a takaró alá egy jó forrócsoki társaságában, és élvezd ki, amíg lehet. Elvégre mikor máskor engedheted meg magadnak hogy ellustulj kicsit, ha nem most?

Szabó Veronika