Csókszűrővel romantikázzunk a járvány alatt?

Ugye, még rémlik egy jó első randi? Kellemes vacsora vagy mozi, esetleg kézfogás, ne adj' isten, csók. Bizsergető érzés... Ám manapság legfeljebb a viszkető bőrünktől kapunk bizsergést a maszk alatt, közben pedig másfél méterről próbáljuk felmérni, vajon ki rejtőzik a libidógyilkos arctakaró alatt.

A pártalálás alapjáraton sem egy könnyű műfaj, de a mostani vészterhes idők még kevésbé kedveznek az egyedülállóknak. Legyen szó romantikáról vagy szenvedélyes éjszakáról, az idei év csupa kihívást jelent a vágyakozóknak. Míg a tudomány egyelőre nem tudja biztosan, hogy napjaink vírusa nemi érintkezéssel is terjed-e, az bizonyos, hogy a nyálban megtalálható. Így gyakorlatilag egy nyelves csók veszélyesebb lehet, mint egy mezei aktus maszkban, kondommal, preferáltan kutyapózban.

Márpedig szaporodni, vágyódni, összefonódni létszükséglet, és az emberiség járványtörténelme is azt mutatja: a legelemibb ösztönöket nem lehet csak úgy elfojtani, még ha központilag el is rendelik. Nézzük csak meg, mi történt száz éve, a világ egyik leggyilkosabb ragálya, a spanyolnátha idején!

Az egészségügyi szakemberek akkoriban szintén ugyanazokat az ajánlásokat szajkózták, amelyekkel ma is találkozhatunk.Fotó / Getty Images

Tilos csókolózni, amíg tombol a járvány!

Ezt harsogták az 1918-as szalagcímek. Igaz, a csók még a huszadik század legelején is tabunak számított, az egymásra tapadó ajkak veszélyei hálás címlaptémának bizonyultak. A spanyolnátha betörésekor egyes városok csóktilalmat vezettek be, hogy akadályozzák a vírus terjedését. Sőt, a hazatérő katonákat sem lehetett átölelni, hiszen a kórság potenciális behurcolói voltak. 

Egy 1920-ban megjelent újság például arról számolt be, hogy letartóztattak Madridban egy férfit, amiért megcsókolta nejét az utcán. A hatályos jog ugyanis megtiltotta, hogy egy férfi nyílt színen nyalakodjon hitvesével, még ha ő a beleegyezését is adta.  

Persze ahogy a sóvárgók egy része ma fittyet hány az elővigyázatosságra, száz éve ugyanígy kreatív megoldásokon gondolkodtak azok, akik felrúgták a szabályokat egy kis etyepetyéért. Akkoriban a Tinder helyett a szinglik a napilapok "házassági" hirdetéseit böngészték megfelelő partner után kutatva.  Applikáció, csetprogram híján pedig erőteljesen fellendült a szerelmes levelek ázsiója.

Az egészségügyi szakemberek akkoriban szintén ugyanazokat az ajánlásokat szajkózták, amelyekkel ma is találkozhatunk. Kérték, hogy az emberek kerüljék a tömeget, ne köpködjenek feleslegesen, ne osszák meg mással a bögréjüket vagy zsebkendőjüket. És természetesen függesszék fel a nyálcserét... Megszüntették a cirkuszt, a vásárokat és a tömeges összejöveteleket, bezártak boltokat és lefújtak rendezvényeket.

A csókszűrő a tuti!

A járványidőszak egyik legmeghökkentőbb reklámja egy tudományos újságban bukkant fel, amelyben csókszűrő néven hirdették a furcsa eszközt. Miután egy oldatban fertőtlenítették, a párok a szájuk közé rakták a kis nyeles szűrőt, hogy a csók a lehető leghigiénikusabb legyen. Az eszköz kitalálói gondoltak a járványmentes napokra is - a szűrő ekkor pingpongütőként funkcionálhatott.

Ez a megoldás természetesen száz éve is inkább kreatív volt, mint biztonságos. Így a hülye ötletek rajongóinak egy jó tanács: semmi esetre se menjenek randevúzni fertőtlenítőbe áztatott teniszütővel vagy tésztaszűrővel!

A spanyolnátha betörésekor egyes városok csóktilalmat vezettek be, hogy akadályozzák a vírus terjedését.Fotó / Getty Images

Járvány után még jobban dúl a szerelem?

Az 1918-as spanyolnátha ellen nem fejlesztettek ki vakcinát, a túlélőkben pedig néhány év múlva kialakult az immunitás. A borzalmas halálozási arány ellenére az élet ment tovább. Jöttek a frivol húszas évek, a járvány után pedig az emberek alig várták, hogy kiéljék intim vágyaikat. 

Ez talán most is így lesz, így érdemes betartani a biztonságos szexre és randizásra vonatkozó ajánlásokat. Persze AIDS teszt mellett kérhetünk Covid-19 tesztet is, de előbb tartsuk be a legelemibb tanácsokat! Vagy gondoljunk a szakértői javallatra: a legbiztonságosabb szexpartnerünk saját magunk. Aki pedig nagyon nem bír magával, az nézze meg a Csupasz pisztoly című film ominózus szexjelenetét, és a libidója garantáltan aludni tér.

A cikk teljes terjedelmében a She.hu oldalról került átvételre.