December a karácsonyon túl: mit ünnepelnek ilyenkor a világ vallásai?

Magyarországon a december egybefonódik a karácsony ünneplésével, a keresztény vallásúak és az azt nem követők körében is. Hiszen a szokások, érzelmek, amik társulnak hozzá, mindenkinek befogadhatók, így könnyen lehet a legnépszerűbb ünnep. Viszont a világ nagy, lássuk, hol mit ünnepelnek a karácsony mellett vagy helyett!

Hanuka (december 2-10.)A fények ünnepe, talán a legismertebb zsidó ünnep. A jeruzsálemi szentély megtisztítására és a nyolc napig égő mécses csodájára emlékezik. A hanuka jelképe a hanukija, ami egy kilencágú gyertyatartó (a menóra csak hét ágú), amit fokozatosan gyújtanak meg nyolc nap alatt. Ezen kívül megemlékeznek Hannáról, és hét fiáról, akik mártírhalált haltak. Mindezek ellenére vidám ünnep, ami során olajban sült finomságokat esznek, a gyerekek pedig pörgettyűvel játszanak és ajándékokat kapnak.

A hanuka jelképe a hanukija.
A hanuka jelképe a hanukija.Fotó / 123RF


Téli napforduló (december 21.)Az év leghosszabb éjszakája, amit a pogány vallások is ünnepeltek már, sok karácsonyi szokás eredeztethető innen. A kelták a fény visszatérését és újjászületést ünnepelték, énekléssel, fáklyákkal és ajándékozással. A germánok lakomákat rendeztek, ahogy a vikingek is, csak ők kilenc évente, kilenc napig és férfiakat is feláldoztak. Manapság az újpogány vallások ünneplik sokféleképp, de emberáldozat nélkül.

Zarathustra próféta halála (december 26.)A világon egyik legrégebben gyakorolt vallásának a zoroasztrizmusnak fontos ünnepe. A hívek gyászolják a vallásalapító Zarathustra próféta halálát, akit a hagyomány szerint 77 éves korában gyilkoltak meg. Ez egy szomorú ünnep, ami megemlékezéssel telik, de áthatja az optimizmus és a jóságra való buzdítás, amiken a vallás alapul.

Sófalvi Márton