4 tipp, ha divatos szeretnél lenni, de szűkös a költségvetésed

Az öltözék az egyik (ha nem a) legszembetűnőbb formája az önkifejezésnek, aminek segítségével ma már nemtől és kortól függetlenül emberek milliói próbálnak kitűnni, vagy éppen csak a számukra legjobban tetsző ruhadarabokat viselni aktuális divattól függetlenül. A ruhavásárlásra irányuló vágyat tovább fokozza a számtalan impulzus, ami lépten-nyomon ér bennünket, hiszen mindig csak még egy kabát/táska/cipő kell, hogy igazán jól nézzünk ki. A ruházkodás ennek ellenére nem bűn, viszont a drága ruhák vásárlása csak egy kis réteg privilégiuma. Viszont ez nem jelenti azt, hogy szűkösebb költségvetéssel nem lehetsz stílusos és egyedi.

1. Turizz!

Szerencsére ma már egyre kevésbé él a stigma, miszerint használt ruhát venni ciki, így a fiatalok is nagyobb kedvvel indulnak el a kincskeresésre. A turizás valóban kincskeresés, hiszen ha szerencséd van akár designer darabot is kifoghatsz szinte fillérekért. Ha nem próbáltad még, akkor itt az idő, hogy elmenj egy turkálóba, és ha elsőre nem jársz sikerrel, ne bátortalanodj el; legközelebb biztosan nagyobb szerencséd lesz.

2. Add el; vedd meg!

A közösségi média átok és áldás, de ha költséghatékony ruházkodásról van szó, akkor határozottan az utóbbi. Ha van pár megunt, kihasználatlan rucid, csatlakozz pár facebookos adok-veszek csoporthoz, vagy tedd fel őket instára, és máris kezdődhet a pénzgyűjtés, amit aztán az áhított új ruháidra is költhetsz. Mondanom sem kell, hogy járj te is nyitott szemmel ezeken az oldalakon, hiszen csakúgy mint a turkálóban, itt is kincsekre lelhetsz új ruhák árának töredékéért.
Ha nincs kedved a ruhák fotózásával és feltöltésével bajlódni, vidd el őket egy piacra; Budapesten gyakran szerveznek vásárokat, ahol csupán egy asztal bérlésébe kerül, hogy áruba bocsáthasd a számodra felesleges rucikat.

Így spórolhattok, ha vásároltok!
Így spórolhattok, ha vásároltok!Fotó / 123rf

3. Cseréld el!

Van pár barátnőd vagy barátod, akik hasonló ízléssel és méretekkel rendelkeznek, mint te? Ha igen, akkor ezt érdemes kihasználnotok; gyűjtsétek össze azokat a ruhákat-cipőket-kiegészítőket, amik már nem kellenek, és cserélgessetek egymással. Egy ilyen csereakció nemcsak óriási buli, hanem szuper módszer, hogy ingyen szert tegyél a gardróbod új darabjaira.

4. Vásárolj ellenkező szezonban!

Ha nem szeretnél búcsút inteni a fast fashion üzletek kínálatának, de szeretnél kevesebbet költeni, akkor próbáld meg az ellenkező szezonos vásárlást. Hogy mit jelent ez? Vásárolj nyári ruhákat télen, és fordítva. Az esetek túlnyomó többségében az éppen nem aktuális szezon darabjai le vannak árazva, így hiába indokolatlan megvenni a télikabátot július közepén, hosszútávon mégis te jársz jól a befektetéssel.

Ne aggódj, ha éppen nincs lehetőséged drága ruhák vásárlására, ez egyáltalán nem kizáró ok a divatos megjelenésre; a stílus sosem pénz kérdése.