Indokolatlan fáradtság kínoz? Ezek lehetnek az okai!

Úgy érzed nem volt semmennyire sem megterhelő a napod mégis állva el tudnál aludni? Egésznap az ágyban feküdnél és megmozdulni is alig bírsz? Figyelj oda tested jelzéseire, ezeket jelentheti az indokolatlan fáradtság.

A fáradtság egy teljesen szubjektív fogalom, amit épp ezért orvosilag szinte lehetetlen definiálni. Fáradtak lehetünk egy kőkemény edzés után, az alváshiány miatt, ám a megmagyarázhatatlan kimerültség hátterében betegségek és különféle tényezők állhatnak.

Vérszegénység

Talán ez nem okoz meglepetést, hiszen az egyik legismertebb betegség, ami hírhedten bágyadtságot és gyengeséget tud előidézni. A vashiány vagy a túl kevés vörösvérsejt azt jelenti, hogy a vér a normálisnál kevesebb oxigént szállít, ha pedig az agy és a többi szövet nem kap elegendő mennyiségű oxigént, fáradtságot érzel.

Különféle autoimmun betegségek

Az efféle önmaguktól kialakuló betegségek esetén a szervezet antitesteket termel az egészséges szövetek ellen, ami súlyos károsodáshoz vezethet. Az immunrendszer támadása megletősen kimeríti a szervezet energiakészletét. Így pedig nem csoda, hogy az ember leterheltnek érzi magát. Ilyenkor ajánlott a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba, amik igaz fárasztóak, de mégis megpörgetik az illetőt, ezzel becsapva a szervezetünket.

A megmagyarázhatatlan kimerültség hátterében betegségek és különféle tényezők állhatnak.Fotó / 123rf

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigyünk felelős azért, hogy kiválassza azokat a hormonokat, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Amennyiben a pajzsmirigyhormon szintünk alacsony, az anyagcsere ezzel párhuzamosan lelassul. Ennek következtében pedig fáradttá válsz, a bőröd és a hajad kiszáradhat és testsúly gyarapodás léphet fel.

Terhesség

Bizony a terhesség első tünete is lehet az alvási ritmus összezavarodása és a fáradtság érzete. Az első trimeszter a nők testére rendkívüli hatással bír, hatalmas változások zajlanak le a szervezetükben, ezért ilyenkor abszolút természetes, ha a nők ekkor kimerültebbek.

Cukorbetegség

Orvosok szerint a cukorbetegség egyik alapvető tünete a kimerültség. A kettes típusú diabétesznek azonban nem jellemző mellékhatása. Ebben az esetben ajánlott a folyamatos vércukorvizsgálat, illetve meg lehet figyelni az ehhez társuló tüneteket is, mint például. bőrviszketés, szájszárazság, gyakori vizelési inger, sőt még a látásromlás is.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység olyan összetett felszívódási betegség a vékonybélben, melyet a gluténérzékenység idéz elő. Ebben az esetben a B-vitaminok felszívódási zavara lehet különösen veszélyes, hiszen az vérszegénységhez és kimerültséghez vezet. Ha mostanában jobban puffadsz és fájdogál a hasad intő jel lehet.

A cikk teljes terjedelmében a life.hu oldalról került átvételre.