Van valami, ami a fehér karácsonynál is sokkal szebb lenne

Habár ez az év főként a koronavírus körül forog, nem szabad megfeledkeznünk a környezetvédelem fontosságáról sem. Apró kis változtatásokkal könnyen hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez. A karácsonyi készülődés során az emberek szeméttermelése és károsanyag-kibocsátása drasztikusan megnő, azonban ha megfogadod ezt a néhány egyszerű ötletet, idén a te karácsonyod is zöld lehet.

Variációk karácsonyfára

Magyarországon kb. 2 millió fát vágnak ki évente az ünnepek alatt, amelyek nagyrészt januárban már csupaszon fekszenek az utcákon. Az interneten számos kreatív ötletet lehet találni a hagyományos karácsonyfa alternatívájaként, amelyek hasonlóan hangulatossá tudják tenni otthonunkat, mint egy igazi fa, és így még egy fenyőt is megmenthetünk.

Ne vágd ki, bérelj!

Szerencsére arra is van környezetbarát lehetőség, ha mindenképp szeretnél élő fát otthonodba; több kertészet is lehetőséget ad cserepes karácsonyfa bérlésére, amelyeket a visszavitel után elültetnek, így nem kell kivágni őket.

Készíts és díszíts

Te is idegessé válsz, ha eltörik egy újabb drága üveggömb? Készíts díszeket saját kezűleg, így nem kell többet stresszelned. Saját ízlésed szerint díszítheted fel velük a fádat, és akár szeretteidet is megajándékozhatod velük. Gyönyörű díszeket lehet készíteni mézeskalácsból, WC-papír gurigából vagy akár elnyűtt farmerből is. Határ a csillagos ég.

Ha lehet, vásárolj hazai kézművestől vagy termelőtől.
Ha lehet, vásárolj hazai kézművestől vagy termelőtől.Fotó / 123rf

Vásárolj tudatosan és zölden

Ha lehet, vásárolj hazai kézművestől vagy termelőtől, így a termék ökológiai lábnyoma is jelentősen csökken, valamint támogatod vele a magyar családokat is. Számtalan környezetbarát terméket találhatsz a boltok polcain, amelyekkel mosolyt csalhatsz szeretteid arcára:

  • Többször felhasználható kávékapszula a kávé szerelmeseinek.
  • Bambuszpohár és szívószál, újratölthető üvegek és kulacsok a mindennapokhoz.
  • A gyerekek számára csúzli szett magbombákkal (így nem baj, ha elvesznek a lövedékek a kertben).
  • Szebbnél-szebb újrahasznosított anyagból készült ékszert is vásárolhatunk, de szépségápolási termékeket is találunk környezetbarát kivitelezésben.

Többször felhasználható kávékapszula a kávé szerelmeseinek

Bambuszpohár és szívószál, újratölthető üvegek és kulacsok a mindennapokhoz.
A gyerekek számára csúzli szett magbombákkal (így nem baj, ha elvesznek a lövedékek a kertben).
Szebbnél-szebb újrahasznosított anyagból készült ékszert is vásárolhatunk, de szépségápolási termékeket is találunk környezetbarát kivitelezésben.

Felejtsd el a csomagolópapírt

Ne vegyél csomagolópapírt, használj régi újságot, újrahasznosított papírt, szövetet vagy cipősdobozt. Egy kis kézügyességgel igazán különleges külsőt adhatsz ajándékaidnak.

Bolyki Veronika