Így élhetsz környezettudatosan tanulóként!

Szeretnél környezetbarátabb életmódot élni, de úgy érzed nincs időd figyelni rá a tanulás mellett? Ez az öt könnyen betartható tipp segít rajtad!

1. Tipp: Jegyzetelj elektronikusan

A kialakult digitális oktatási helyzet ez esetben megkönnyíti a feladatodat. A laptopodon, tableteden környezettudatosabb jegyzetelni, mint évente több füzetet, számtalan papírt, tollat elhasználni. Az elektronikus jegyzetek előnye, hogy könnyen rendszerezheted, tárolhatod, és bármikor egy kattintás erejével előhívhatod azokat, így minden tudásod könnyen elérhető, és környezetkímélő is lesz egyben.

2. Tipp: Mindig legyen nálad enni és innivaló

Ha teheted, tervezz mindig előre és főzz magadnak otthon, hogy ne kelljen csomagolt ételt venned vagy rendelned. Mielőtt elindulnál, pakold be magadnak a napi enni és innivalódat. Így nem csak az valószínű, hogy egészségesebb döntéseket fogsz hozni, hiszen előre átgondolod mit fogsz fogyasztani, de a környezetet is megmented a büfé egyszer használatos műanyagjaitól, melyek öt percen belül a legközelebbi kukában landolnak.

3. Tipp: A megosztás törődés

Új könyv vagy tanfelszerelés vásárlása előtt nézz utána, hogy lehet-e a könyvtárból kölcsönözni, használtat venni belőle, vagy a csoporttársaid között meg tudjátok-e osztani, hiszen ezekre a kiegészítőkre általában csak pár hónapig van szükséged.

5 tipp egyszerű tipp, hogy te is környezettudatosabban élhess!
5 tipp egyszerű tipp, hogy te is környezettudatosabban élhess!Fotó / 123RF

4. Tipp: Intézz minél több hivatalos dolgot elektronikusan

Ha valamilyen kérvényt, pályázati munkát, jelentkezést kell leadnod, lehetőség szerint választd mindig az elektronikus utat, hogy ne kelljen papírra nyomtatni. Ha nincs ilyen opciód, nyomtass újrahasznosított papírra! Ismered a mondást: kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.

5. Tipp: újrahasznosítás

Még mindig a szekrényedben tornyosodnak az alsóban használt füzeteid és könyveid? Körülvesznek a zacskók, rendelt ételek, energiaitalok dobozai? Ha nem tudod őket tovább hasznosítani (például tovább adni, vagy újrahasználni), ne felejts mindent a megfelelő szemetesbe dobni, papírt a papírba és műanyagot a műanyagba, hogy a régi dolgaid új életet kaphassanak valami másként.

Csesznok Flóra