Több ezer forintot spórolhatsz, ha ezt a terméket nem boltban veszed

Biztosan feltűnt, hogy a növényi tejek legtöbbször drágábbak a tehéntejnél. Főleg akkor kellemetlen ez, ha laktózérzékeny vagy, ebben a helyzetben megterhelő lehet anyagilag, ha nem akarsz lemondani a tejeskávéról. A jó hír az, hogy otthon is könnyen készíthetsz növényi tejet, ami megállja a helyét a bolti mellett.

Persze a konyhád nem egy Nestlé üzem, de valószínűleg mindened megvan, hogy belekezdj ebbe a projektbe. Nem kell más, mint egy turmix- vagy aprítógép, pár nagyobb edény és egy tiszta géz, textil vagy konyharuha. Utóbbiaknál fontos, hogy ne öblítővel legyenek mosva, mert kellemetlen, ha a kész tejnek „gyengéd hegyi frissesség" illata van.

Miből mennyit, hogyan?

A három legegyszerűbb ital, amit készíthetsz az a zabtej, rizstej és magtej mandulából, dióból vagy mogyoróból. Mindegyiknél követhető egy alap arány, ami a következő: 1 liter vízhez kell hozzáadni fajtától függően 15 dkg zabot, vagy 6 dkg nyers fehér rizst, vagy 10 dkg olajos magvat. A zabot nem, csak utóbbi kettőt kell áztatni, ami után annyira megpuhulnak, hogy nem kell féltened a konyhai géped.

Otthon is könnyen készíthetsz növényi tejet, ami megállja a helyét a bolti mellett.
Otthon is könnyen készíthetsz növényi tejet, ami megállja a helyét a bolti mellett.Fotó / 123RF

Egyszerű folyamat

A munka elsőre kicsit "koszolós" lesz, de csak addig, amíg rá nem jössz, hogy neked mi működik a legjobban. Elsőként az alapanyagokat kell beáztatni, egy éjszakára, ha szükséges, ezután mindennel ugyanúgy kell eljárni.

A vízzel felöntött magot vagy gabonát leturmixolod, és az így kapott zavaros keveréket, a textilen keresztül átszűröd egy edénybe. A zab kivételével, a maradék „zaccot" átfacsarod, hogy kinyerj mindent. Ezzel kész is a házi tejed, a hátramaradt pépet pedig felhasználhatod reggeli kásához, süteményekhez. Hűtőben körülbelül 3 napig áll el a késztermék, ami fogyasztás előtt felrázandó.

Sófalvi Márton