Fogadjunk, nem tudod, hogyan született minden idők legnépszerűbb karácsonyi dala!

Salzburg környékén található az úgynevezett "Csendes éj"-kápolna, amely nem véletlenül viseli ezt a nevet. Valójában persze nem ezen a helyen született meg a mindenki által jól ismert karácsonyi dal, ugyanis az eredeti épület az évszázadok alatt áradások áldozatává vált. Na, de hogyan is jön ehhez a rossz orgona, egy csapat vándorszínész és egy ihletett lelkipásztor karácsonykor? Cikkünkből kiderül!

1818 telén egy vándorszínészekből álló társulat érkezett az Alpokba, hogy városról városra járva előadják Jézus Krisztus születésének történetét. Így történt ez Oberndorfban is, ahol azonban nem tudták a jelenetet a falu templomában színre vinni, ugyanis az orgona nem működött. A magánháznál megtartott előadás után Joseph Mohr tiszteletes meghitt hangulatban sétált hazafelé, és mikor egy domb tetejéről lenézett a völgyben elterülő falucskára, eszébe jutott egy vers, melyet évekkel azelőtt írt, s amelyet ma már számtalan nyelven éneklünk karácsony környékén.

 

Magyarul így hangzik első versszaka:  

Csendes éj, drága szent éj,
Mindenek álma mély.
Nincs fenn más, csak a drága szent pár
Várja, gyermekük alszik-e már.
Küldj le rá álmot, nagy ég,
küldj le rá álmot, nagy ég!

IV. Frigyes Vilmos porosz királynak olyannyira megtetszett a dal, hogy minden évben meghallgatta kórusától Szentestén.
IV. Frigyes Vilmos porosz királynak olyannyira megtetszett a dal, hogy minden évben meghallgatta kórusától Szentestén.Fotó / SalzburgerLand Tourismus GmbH

Mohrnak annyira tetszett a szöveg, hogy úgy érezte, mindenképp meg kell zenésíteni, így másnap felkereste Franz Xaver Grubert, aki a templom kántora volt. A kántornak csupán néhány órája volt, hogy megalkosson egy dallamot, melyet gitárakkordokkal kísérve is könnyedén lehet énekelni, hiszen még aznap este fel kellett csendülnie a Csendes éj-nek az éjféli misén.

A dalból hamarosan sláger lett. A mester, aki az obernsdorfi orgonát javította, elvitte magával a kottáját saját falujába, ahonnan nemsokára a porosz királyi udvarba is eljutott. IV. Frigyes Vilmos porosz királynak olyannyira megtetszett a dal, hogy minden évben meghallgatta kórusától Szentestén.

Buzás Boglárka