4 karácsonyi zene, amivel ki lehet üldözni a világból

Bár idén nem sétálgathatunk karácsonyi vásárokban, ahol oszlopokra erősített hangszórókból ömlik ránk a Baby It's Cold Outside és a White Christmas, azért a karácsonyi slágereket így is nehéz kikerülni. Összeszedtük a szerintünk legidegesítőbb dalokat. VIGYÁZAT! A cikk (nem is annyira) nyomokban grincseskedést tartalmaz!

A hivatalosan is legidegesítőbb

Mariah Carey slágerét tavaly az Egyesült Királyságban a rádióhallgatók a valaha volt legőrjítőbb karácsonyi dalnak szavazták meg, talán nem is véletlenül. Azon túl, hogy kegyetlen dallamtapadást bír okozni (és ez például július közepén meglehetősen zavaró lehet), a szöveg üzenete is hagy maga után kívánnivalót. De most komolyan, valaki képes ennyire ráfixálódni a tényre, hogy szerelem nélkül kell töltenie a karácsonyt?

A magyar

Az általános iskolai karácsonyaimnak nyolc hosszú éveken át minden alkalommal szerves részét képezte a TNT dala, nekem pedig ennyi idő bőven elegendő volt arra, hogy egy életre megunjam. A folyamatos száncsengőcsörgést még csak-csak el bírnám viselni, de a refrén végtelen számú ismétlése a végén gyermekkarral kiegészítve már az én tűréshatáromon is kívülesik. (Arról nem is beszélve, hogy lassan már el is felejtem, mit jelent a fehér karácsony, amiért vagy ezerszer elgajdoljuk a refrén szövegét.)

Az önellentmondásos

Amíg nem tudtam angolul, meg voltam győződve arról, hogy ez a világ egyik legboldogabb karácsonyi zenéje. Aztán megértettem a szöveget, és teljesen összezavarodtam. Ha ennyire össze van törve a dalszövegbeli én, miért énekel egy ilyen vidám kis dallamot? Miért adta oda a szívét valakinek karácsonyra (és itt bele sem merek gondolni a kifejezés szó szerinti értelmezésébe)? Miért pont ennek az illetőnek adta, ha nem is volt olyan különleges (mert ha az lett volna, akkor ugye nem idén adná "someone special"-nek)? Miért akarja mindenáron elajándékozni a szívét? És miért rugózik még egy év elteltével is a múlt karácsonyi szerencsétlen tapasztalatán? Kérdések, kérdések, kérdések...

A politikus  

Lennon és Ono klasszikusa kicsit kilóg ebből a listából, mert tulajdonképpen szívesen hallgatom a zenéje miatt. A dallama nagyon fülbemászó, és számomra tényleg megteremti a magasztos, ünnepi hangulat atmoszféráját. De akkor mégis miért szerepel ezen a listán? Bizony, itt is a szöveg lesz a hunyó, amely elválaszthatatlan a keletkezés idejének politikai életétől. Nem kérdéses, hogy a dalban igazán fontos társadalmi kérdésekről esik szó, amelyekről mindenképp kell beszélni. De komolyan, muszáj ezt karácsonykor, nem elég rá az év maradék 362 napja?

Buzás Boglárka