Miért vegyél bio-t? Nem csak az egészséged, de a környezet is megköszöni!

A biotermékek fogyasztása és az ökológiai gazdálkodások támogatása nemcsak saját egészségünk szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenység is egyben. Ahogyan azt már előző cikkünkben írtuk a bio alapanyagok és ételek vásárlásával hozzájárulsz a biológiai sokféleség megőrzéséhez, mely napjainkra szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek.

Miért bízhatsz a bioban?

A bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket, feldolgozásuk kíméletes és kevesebb adalék- és segédanyag található bennük. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerint több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több mikroelem, a vitamin és az antioxidáns lakozik, ezáltal sokkal egészségesebbek.
A mezőgazdaság világában az ökológiai gazdálkodásra való átállás több éves folyamat, melynél a kötelező előírások betartását elismert hazai szervezetek szigorúan ellenőrzik. A „várakozási idő" biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már elhanyagolható mértékben fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok.

Ami jó a környezetnek, az jó Neked is!

Az ökológiai gazdálkodás legfontosabb kritériuma, hogy a növények termesztése összhangban álljon a termőhely adottságaival, az állatok tenyésztése pedig alkalmas legyen a természetes mozgás és viselkedés-igényeik kielégítésére.

Az ökogazdálkodók alapelvei közé tartozik a környezet és az egészség megóvása, így például nem használnak fel génmódosított szervezeteket.

Ezek a fenntartható termelési módszerek megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és jóval kisebb környezeti terheléssel járnak Földünk számára.

Hogyan keresd?

Magyarországon ezen termékek hivatalos megnevezése az „ökológiai gazdálkodásból származó termék", amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel. A csomagoláson található egységes európai jelölés ezekre a termékekre a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél, illetve a hazai szervezetek kódszámokkal látják el a biotermékeket, melyek a HU-ÖKO-01 és HU-ÖKO-02. Az ökológiai élelmiszer előállítás és forgalmazás valamennyi gazdasági szereplője tanúsított vállalkozás, azaz hivatalos okirattal rendelkezik ezen téren. A piacokon és az ökopiacokon a bio élelmiszereknek és termelőknek szintén érvényes termékkísérő bizonylatokkal és tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.