Nyugodtabb és olcsóbb lesz a karácsonyod, ha betartod ezt a három pontot

A karácsony sokak fejében az év egyik legjobb időszakaként él, hiszen végre lehetőség nyílik kiszakadni a rohanó hétköznapokból, megpihenni, enni-inni, na meg ajándékokat adni és kapni. Ezzel azonban együtt jár az ünnepek előtti rohangálás, „nehogy valami elmaradjon", tömött bevásárlóközpontokban való ajándék-vadászat, ipari mennyiségű étel elkészítése, és valljuk be, sokszor szorongás és idegesség. Hogyan tudnánk egy kicsit visszavenni az őrült tempóból, és tényleg kiélvezni ezt az időszakot pazarlás és túlzások nélkül?

1. Csökkentsd a vásárlást!Karácsonykor sokan késztetést érzünk, hogy szeretteinket minél nagyobb-szebb-értékesebb ajándékokkal nyűgözzük le, és ki is okolhatna bennünket emiatt, hiszen a reklámok, a média és igazából minden vásárlásra sarkall az év ezen időszakában (is). Ugyan nehéz nem áldozatául esni a buzdításnak, mégis érdemes nagy ajándékok helyett valami személyesebb, esetleg kézzel készített dologgal gondolni a számodra fontos emberekre.

Ha úgy érzed, nincs időd vagy kézügyességed magad készíteni valamit, akkor bízz meg egy hazai kisvállalkozót, hogy gondoskodjon az ajándékaidról, hiszen neki sokkal többet jelent a bővülő vásárlókör, mint a folyamatosan profitáló nagyvállalatoknak.

2. Kérdezz rá!Hányszor történt meg veled, hogy bizonyos családtagod ajándékát mosolyogva megköszönted ugyan, de utána egyszer sem vetted elő a fiókod aljáról? Vagy hogy ünnepek után azonnal továbbadtad egy barátodnak, mert egyszerűen nem volt szükséged rá?

Igen, gyakran megesik, hogy a legjobb szándék ellenére félrenyúlunk az ajándékokkal, pedig ez könnyedén elkerülhető lehetne a lehető legorganikusabb módszer bevetésével, ami a kommunikáció.
Inkább kérdezd meg, minek örülne a másik, mint feleslegesen költs valami olyanra, amire aztán csak egy álmosoly lesz a válasza, és soha nem használja majd, még ha így a meglepettség el is marad.

3. Kerüld a felesleget!A karácsony az ajándékozás mellett a végtelen ételmennyiséggel is azonosítható, aminek egy része gyakran a szemetesben landol. Függetlenül attól, hogy te vagy-e a szakács vagy sem, lépj fel a túl nagy mennyiség készítése ellen.

Végre lehetőség nyílik kiszakadni a rohanó hétköznapokból, megpihenni, enni-inni, na meg ajándékokat adni és kapni
Végre lehetőség nyílik kiszakadni a rohanó hétköznapokból, megpihenni, enni-inni, na meg ajándékokat adni és kapniFotó / 123RF

Ételt pazarolni nem menő.

A mennyiség helyett a minőséget részesítsd előnyben, és buzdítsd a családodat is erre, hiszen az ünnepi asztalnál úgysem a nyolcadik fogás lesz a fontos, hanem az együtt töltött idő.

Bár sokéves szokásokat megdönteni nem könnyű, ha úgy érzed eddig nem a megfelelő dolgokon volt a hangsúly a családod karácsonyi szokásaiban, akkor merj változtatni ezen. Ne engedd, hogy beszippantson benneteket az őrült vásárlásra való buzdítás. Töltsd nyugalomban és élvezd ki ezt az időszakot azokkal, akik tényleg fontosak számodra!

Hegedűs Eszter