5 egyszerű tipp, ami jobbá teheti a karácsonyodat

A karácsony a kedvenc ünneped, de bolygónk sorsa is aggaszt? Íme néhány tipp, hogy idén környezetbarát lehessen az ünnep.

1. Ajándékozz élményt!Bár jelenleg nem mehetünk túl sok helyre, ennek is vége lesz egyszer, és elképzelhető, hogy szeretteid akkor jobban fognak örülni egy kuponnak kedvenc éttermükbe vagy fürdőjükbe, mint egy sokadik pulcsinak.
2. Vegyél minőséget!Ha tényleg ruhát vagy használati tárgyat szeretnél ajándékozni, érdemes kicsit többet költeni és olyan darabot választani, ami tovább bírja a strapát, így – ha nem is tart örökké – később lesz belőle hulladék.
3. Tervezz előre!Ha közösen megtervezitek a menüt, hogy ki mit visz a közös vacsorára, minimalizálhatjátok a felesleges és végül a kukában landoló ételeket. Az élelmiszerpazarlás is komoly környezeti probléma, hiszen elvesztegeti a felhasznált erőforrásokat.

Az ötletek és lehetőségek tárháza végtelen.
Az ötletek és lehetőségek tárháza végtelen.Fotó / Unspalsh

4. Csináld magad!Az igazán ügyesek adhatnak saját készítésű ajándékokat is, de a karácsony leggyorsabban kukába kerülő részét, az ajándékcsomagolást bárki össze tudja dobni. Lehet akár sima barna csomagolópapír kidekorálva vagy újrahasznosított újságpapír, de átállhattok vászontáskákra is, amit minden évben újra felhasználhattok.
5. Lebomló dekorációA sok, száz forintos, zenélő műanyag vacak helyett könnyen készíthetsz mézeskalácsból, felfűzött popcornból és sütőben szárított narancskarikákból saját dekorációt. Az ötletek és lehetőségek tárháza végtelen. Nemcsak környezetbarát megoldás, hanem kellemes pepecselés téli estéken.

Kőszegi Anna