Gáz, ha nem vagyok oda a karácsonyért?

A karácsonyról mindenhol a szeretet ünnepeként hallhatsz, amikor a család végre együtt van, meleg étel és ajándékok várnak otthon. Előfordul azonban, hogy a magas elvárásoknak nem felel meg az a karácsony, amivel a való életben szembesülsz.

Ismerős lehet számodra a filmekben, reklámokban látott ünnepi hangulat. Mindenki boldog, várja a nagy eseményt, hogy végre a szűk családjával töltse az idejét. Ezzel szemben azonban realizálnod kell, hogy minden évben valami elrontja a várva várt ünnepet.
Boltból ki, boltba beMár a készülődés alatt sincs alkalmad átélni a hangulatot, hisz nem szól másról, minthogy boltokba futkoss ajándékokért, amik lehet, nem is tetszenek leendő gazdáiknak. Ilyen esetben érdemes listát készíteni, hisz hamarabb megtalálsz mindent, a vásárlás nem fog az agyadra menni.

Másodszor a karácsony nem a relaxálásról szól, hanem a rengeteg munkáról. Ki kell takarítani az egész házat, annyi ételt készít a család, hogy egy egész falu jóllakhatna belőle, amit aztán amúgy is csak a kukában landol, ezen felül egy perc nyugalmad sincs arra, hogy átéld az ünnepet. Hiába szeretnél egy egyszerű forró csokival beülni a fa alá és nézegeti a díszeket és az égőket, mindig házimunkát kell végezned.

Már a készülődés alatt sincs alkalmad átélni a hangulatot
Már a készülődés alatt sincs alkalmad átélni a hangulatotFotó / Shutterstock

A nagybácsinak mindig baja vanVégezetül pedig elevenítsük fel az ünnepekre időzített otthoni vitákat. Nincs olyan, hogy mindenki elégedett legyen, hisz vagy a fa mérete nem megfelelő, vagy a díszek nem elég modernek, esetleg a bejglit sem sikerült megfelelően elkészíteni. Az ilyen, és ettől komolyabb családi viták sokszor a felszínre kerülnek a túl sok közösen eltöltött idő hatására, ami a karácsonyi időszakban fájóbb lehet, mint a szürke hétköznapokban.

Többek között a felsorolt okokért nem vagyok oda a karácsonyért. Az elvárások, amiket már novemberben érzékelünk, valamint a tudat, hogy hogyan kellene a tökéletes karácsonynak kinéznie, elrontja az egész lényegét. Nem az a fontos, ki mit kap, vagy mennyire tiszta a lakás a vendégek érkezése előtt. A karácsony értelme (mégpedig az, hogy a szeretetről szól) kikerült a fókuszból, ami lényegtelenné teszi az egész ünneplést...

Szabó Veronika