Miben hasonlít 2020 karácsonya 1920 karácsonyára?

A karácsony sokak számára az év legfontosabb ünnepét jelenti, amikor végre kiszakadhatnak a mókuskerékből, a családjukkal lehetnek, finom ételek-italok, na meg ajándékok sokaságát élvezhetik. Ahány ház annyi szokás, de mégis vannak az ünnepnek jellemvonásai, amelyek szinte sehol nem maradhatnak el, és kötelezően a karácsonyi időszak részét képezik.

Neked is ismerős a jelenet, miszerint anyukád a karácsonyfát díszíti, a háttérben karácsonyi slágerek szólnak a YouTube-ról vagy a Spotify-ról, az év aktuális kütyüjei már becsomagolva várják, hogy este ajándék formájában a fa alá kerüljenek, és már megbeszéltétek, hogy később a Reszkessetek, betörők!-et fogjátok nézni az ünnepi vacsitól tele hassal?

Persze ez a kép csak illusztráció, mégis sokunk számára meglepően igaz mivolta szinte mosolygásra késztet. Természetesen a karácsony nemcsak filmek, sütik és ajándékok sorozata, hanem hazatérés, megpihenés, beszélgetés, na meg szeretet. Talán ez az a része az ünnepeknek, ami sosem fog változni, legyen a dátum 1920, 2020 vagy akár 2120 (bár ezt már azt hiszem, nem fogjuk megtudni..).

Ha 1920 és 2020 karácsonyát összehasonlítjuk, a változás mértéke senkit nem ér meglepetésként; nem kicsit különbözik a világ az ezredforduló előtt és után. Felettébb zűrös és nehéz időszak utáni évek egyike volt 1920, hiszen alig több, mint két évvel korábban még zajlott az első világháború, ami szörnyű áldozatokat követelt, ennek következtében 1920-ban Magyarországon számos család ünnepelt gyászban vagy éppen szegénységben.

A nehéz közelmúlt ellenére a karácsony 1920-ban már széles körben ünnepelt volt
A nehéz közelmúlt ellenére a karácsony 1920-ban már széles körben ünnepelt voltFotó / Fortepan

 A nehéz közelmúlt ellenére azonban a karácsony ilyenkor már széles körben ünnepelt volt itthon, részben Magyarország alapvetően keresztény mivoltának köszönhetően. Ekkorra már hagyománnyá vált a karácsonyfa-állítás valamint az ajándékozás is, ám a nagyátlag számára a Karácsony nem volt fényűző, ezt egyszerűen nem engedhették meg.

Jellemzően szenteste vagy karácsony napján templomba mentek az emberek, aminek a hívők körében ma is szokása van. Ilyenkor több időt töltött együtt a család, ünnepi vacsorát rendeztek, beszélgettek, a gyerekek ajándékokat kaptak a (hagyomány szerint) Jézuskától.

A 21. század karácsonya már jellemzően nagyobb volumenű, amit több hónapos ajándékvásárlásra buzdítás előz meg a média és reklámok részéről. Sokak számára fontos az ünnep materiális jellege, és nagyobb ajándékokkal szeretik kimutatni szeretetüket, míg mások inkább az együttlétet és a meghitt hangulatot élvezik, sőt, próbálnak eltávolodni a tárgyak túlértékelésétől. Az ajándékozás mellett fontos szerepet töltenek be a klasszikus karácsonyi filmek és zenék, ami szintén az elmúlt pár évtized hozadéka.

Habár 2020 szintén nehéz időszakot jelentett sokak számára és még nem tudjuk, milyen szabályok mentén élhetjük meg az idei karácsonyt, talán ez kissé lassabb, valóban fontos dolgokra fókuszáló ünnepi időszakot is jelenthet, amiben az új dolgok helyett a már meglévőket is értékeljük.

Hegedűs Eszter