Karácsonyi csoda: fegyverszünet az első világháborúban

1914. december 25-én megtörtént az igazi karácsonyi csoda. Az első világháború borzalmas zaját felváltották a karácsonyi énekek dallamai, amire ma „karácsonyi fegyverszünetként" emlékezünk.

Bár a katonai tömbök elutasították a fegyverszünetre felszólító XV. Benedek pápa szavait, a karácsony szelleme mégis megálljt parancsolt a fronton harcoló katonáknak. December 25-én a német katonák szembeszálltak a parancsokkal, és félretéve fegyvereiket gyertyát gyújtottak, karácsonyi dalokat kezdtek énekelni. A briteket és a franciákat először ez meglepte, később azonban ők is csatlakoztak az énekléshez. Mire a nap felkelt, a katonák félve előmásztak a lövészárokból és megindultak a semleges zóna felé.

December 25-én a német katonák szembeszálltak a parancsokkal, és félretéve fegyvereiket gyertyát gyújtottak, karácsonyi dalokat kezdtek énekelni
December 25-én a német katonák szembeszálltak a parancsokkal, és félretéve fegyvereiket gyertyát gyújtottak, karácsonyi dalokat kezdtek énekelniFotó / GettyImages

Ajándék az ellenségnekAmint elérték egymást beszélgetésbe kezdtek, majd később meg is ajándékozták egymást. Apróságokat nyújtottak át addigi ellenségeiknek, hisz másuk nem is volt. Közösen énekeltek, ünnepeltek és átadták magukat az ünnep összetartó erejének. Ez nem volt tervezett, a katonák önállóan döntöttek arról, hogy ők ott, abban a helyzetben is megünneplik a karácsonyt.

A fegyverszünet sok esetben csak december 25-én valósult meg, máshol akár szilveszterig is eltartott. Voltak helyszínek, ahol az egész meg sem történt, a háború ugyanúgy folytatódott, mint a többi napon.

A katonák önállóan döntöttek arról, hogy ők ott, abban a helyzetben is megünneplik a karácsonyt.
A katonák önállóan döntöttek arról, hogy ők ott, abban a helyzetben is megünneplik a karácsonyt.Fotó / GettyImages

Idővel elmúlt a csodaA szokás az első világháború elején még folytatódott ünnepnapokon, ám idővel kikopott. Ahogy egyre veszélyesebb fegyverek jelentek meg a frontvonalon, úgy az emberek is elvesztették hitüket ezekben a csodákban.

Tanulságul szolgálhat azonban azoknak a katonáknak a viselkedése, akik félre tudták tenni a parancsok által diktált eljárást, és emberségüket megmutatva ott voltak egymásnak a legnehezebb időkben is.

A szokás az első világháború elején még folytatódott ünnepnapokon, ám idővel kikopott.
A szokás az első világháború elején még folytatódott ünnepnapokon, ám idővel kikopott.Fotó / GettyImages

Szabó Veronika