Koronavírus: itt a WHO ajánlása a karácsonyi összejövetelekre

A maszk viselésének fontosságára hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának szerdai közleménye, amely a maszkviselésre szólít fel a családi karácsonyi összejövetelek idejére is, továbbá a koronavírus-járvány harmadik hullámára figyelmeztet.

"Az összejöveteleket - amennyiben erre mód van - kültéren tanácsos megtartani, a résztvevőknek pedig, ajánlott a maszk viselése és a kölcsönös távolságtartás. Ha beltéren gyűlnek össze, csökkentsék a résztvevők számát, és gondoskodjanak megfelelő szellőztetésről" - áll a közleményben, figyelmeztetve egyúttal a beltéri összejövetelek nagyobb egészségügyi kockázatára.
Jóllehet, elismeri a maszkviselés és a távolságtartás kényelmetlenségét, a közlemény hangsúlyozza, hogy e lépések nagyon fontosak az egészségmegőrzés érdekében, különösen abban az esetben, ha több háztartás és eltérő korú ember gyűl össze.

A vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban a világszervezet szintén aggodalmát fejezte ki.
A vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban a világszervezet szintén aggodalmát fejezte ki.

A vallási ünnepségekkel és a karácsonyi vásárokkal kapcsolatban a világszervezet szintén aggodalmát fejezte ki. Arra kérte azon országok kormányait, ahol magasak a fertőzésszámok, hogy halasszák el ezeket. Amennyiben ez nem lehetséges - így a közlemény - ajánlatos a szertartásokat kültéren megtartani. Beltéri ünnepség esetén a szertartás idejének a lerövidítését és a résztvevők számának a korlátozását ajánlja. A közlemény leszögezi:

a járvány visszaszorításának terén elért törékeny eredmények ellenére a Covid-19 még mindig súlyos probléma az európai térségben, és komoly kockázata van egy harmadik hullám elindulásának 2021 első hónapjaiban,

amit csak együttműködéssel lehet megelőzni. A WHO hangsúlyozta továbbá az egyéni felelősségvállalás fontosságát, és óva intett mindenkit attól, hogy alábecsülje az egyes emberek és a kis közösségek által hozott, a pandémia alakulását érintő döntések jelentőségét.

December elején a világszervezet vészhelyzeti igazgatója eltanácsolta az embereket a karácsonyi ölelésektől, leszögezve, hogy a testi kapcsolat mellőzése életmentő lehet a járvány idején. Michael Ryan kellemetlennek nevezte, hogy a szeretet megnyilvánulását ölelés formájában mellőzni kell, de mint mondta, létfontosságú, mivel rémisztőek a járvány adatai. 

A cikk teljes terjedelmében a life.hu oldalról került átvételre.