Dolgok, amiket csak az érthet, akinek karácsony körül van a szülinapja

"Boldog karácsonyt! Ja, és amúgy szülinapot is!" – ismerős ez a mondat? Ha igen, akkor együttérzünk veled, ha pedig nem, érdemes lehet továbbolvasnod, hátha így el tudsz kerülni néhány olyan szituációt, amely kellemetlen lehet a karácsony környékén született ismerőseidnek.

A köszöntések...      

Bár a karácsony a szupermarketekben már november elején elkezdődik, az emberekben mégis nagyjából november végén vagy december elején, az adventi időszak közeledtével tudatosul, hogy nemsokára elérkezik a várva várt ünnep. Innentől fogva a legtöbbek agya karácsonyi üzemmódba kapcsol: a céges bulik, iskolai és baráti rendezvények révén tulajdonképpen már december első hetétől fogva boldog-boldogtalannak békés karácsonyi ünnepeket kívánunk.
Még akkor is, ha esetleg éppen születésnapja van. (Jobb esetben azért utólag kijavítjuk magunkat. Rosszabban meg... hát, legalább a karácsonyra emlékeztünk.)

 Az ajándékok...      

Gyerekként a karácsony volt a legnagyobb ünnep számomra az évben, és számtalanszor kívántam, hogy bárcsak a születés- és névnapom is ilyenkorra esne, hiszen így még több ajándékot kaphatnék. Aztán később karácsony környékén névnapos vagy szülinapos ismerőseim felvilágosítottak, hogy ez az elképzelés igencsak távol áll a valóságtól. A legtöbbször csak egyvalamit kapnak, de ha nincs is így, akkor is a karácsonyozással összevonva köszöntik őket.
Persze az ilyen alkalmakon nem az ajándékozás a leglényegesebb elem – legalábbis felnőttként –, de azért mindenkinek jólesik, ha külön időpontot szentelünk arra, hogy vele foglalkozzunk és az ő születésének örüljünk.

Amikor már harmadik napja töltjük az életünket a tojáslikőr-halászlé-bejgli szentháromság bűvkörében, senki sem vágyik különösebben egy december 27-i tortázásra
Amikor már harmadik napja töltjük az életünket a tojáslikőr-halászlé-bejgli szentháromság bűvkörében, senki sem vágyik különösebben egy december 27-i tortázásraFotó / 123RF

 A bulik...    

És ha már az ünneplésről van szó: vajon lehetséges egyáltalán december második felében olyan igazi születésnapi partit csapni? Nyilván, 2020-ban nem. De koronamentes időkben sem gyakran szerveznek erre az időszakra hatalmas bulikat... Amikor már harmadik napja töltjük az életünket a tojáslikőr-halászlé-bejgli szentháromság bűvkörében, senki sem vágyik különösebben egy december 27-i tortázásra.

Persze jó szervezéssel és tervezéssel ez is könnyedén megoldható. Lehetséges, hogy 25-én és 26-án le kell mondanod néhány pohárka alkoholról vagy arról az utolsó két szelet sütiről, de legalább a barátod buliján bepótolhatod majd. Persze csak akkor, ha már nem kell távolságot tartanunk a koronavírus miatt! Addig szülinapot, karácsonyt és szilvesztert is csak szűk családi körben ünnepelhetünk!

Buzás Boglárka