Csókolom, szia! /II.rész

Beszállt melléd valaki a liftbe és fogalmad sincs, hogy köszönj neki? Az I.részben összeszedtünk már néhány alapvető tudnivalót az udvarias köszönés szabályairól, de ha jól jönnének még hasonló apróságok a hétköznapokra, hogy mikor, hogyan kell illemtudóan viselkedni, akkor ez a fejezet is hasznodra válik!

Ha a hétköznapi „gyorsköszönés" csínját-bínját kisujjból tudod, akkor érdemes elsajátítani azokat az etikett alapszabályokat is, amik már közvetlen személyes kapcsolatok épüléséről szólnak.

1. KézfogásMíg a szóbeli üdvözlésnél az alacsonyabb rangúnak illik előre köszönnie, addig kézfogásnál éppen ellenkezőleg.

  • A nő,
  • az idősebb,
  • vagy a magasabb titulussal rendelkező személy nyújtja a kezét:

ők adják a lehetőséget, tulajdonképpen megengedik, hogy bemutatkozz. Ha te vagy az alacsonyabb fokozatú, akkor mindig várd meg, hogy kezet nyújtsanak neked, ezzel fejezed ki maximális tiszteletedet. Ha valakit kimondottan meg szeretnél sérteni, akkor ne ilyen utat válassz: ugyanis ha indokolatlanul nyújtasz kezet, azzal nem a megbántási szándékot fogod kifejezni, hanem azt, hogy fogalmad sincs erről a szabályról.

2. BemutatásA bemutatkozás és egymás bemutatása harmadik félnek a társadalmi normák egyik legfontosabb eleme, mégpedig azért, mert tévesen gondoljuk azt, hogy KIT kell bemutatnunk KINEK. Újabb csavar következik tehát: a bemutatásnál mindig annak adjuk meg a nagyobb tiszteletet, AKINEK bemutatunk. Nevezetesen

  • a nőnek,
  • az idősebbnek
  • és a magasabb rangúnak mutatjuk be XY-t, egy kedves felszólítás keretén belül: „Engedje meg, hogy bemutassam"

Legjobb példa erre a mindenki felett álló személy, az Édesanyánk. Ő az, akit nem mutatunk be senkinek, még nála idősebb, magasabb pozícióban lévő személynek sem. Vagyis így: „Anya, kérlek, hadd mutassam be neked.." Kevés modortalanabb dolog van annál, mint mikor Anyukánkat bemutatjuk másnak. Pedig hányszor sikerül így és nem is sejtjük, hogy fordítva kellene. Édesanya, Nagymama, Lánytestvér, női rokon: ők állnak a pódium magaslatán. Nem baj, ha néhányszor elrontod, ezt is gyakorolni kell.

Érdemes elsajátítani azokat az etikett alapszabályokat is, amik már közvetlen személyes kapcsolatok épüléséről szólnak.
Érdemes elsajátítani azokat az etikett alapszabályokat is, amik már közvetlen személyes kapcsolatok épüléséről szólnak.Fotó / Shutterstock

3. BemutatkozásA kéznyújtási szabályt szem előtt tartva figyelj rá, hogy a teljes nevedet elmondd. (Nyilván kivétel, ha egy zajos szórakozóhelyen vagy, de ez most amúgy sem aktuális.)

Ilyenkor nemcsak azon van a hangsúly, hogy saját magadat prezentáld a többieknek, hanem azon is, hogy mások milyen nevet mondanak. Igen, ez egy odafigyelős játék. Ha nem értetted, akkor vissza lehet kérdezni, „bocsánat, a keresztnevet nem értettem", vagy esetleg ha úgy mutatkozik be valaki, hogy „Tóth Gáborné", akkor meg lehet kérdezni, hogy „hogyan szólíthatom?". A keresztnév visszaismétlése egyébként egy szimpatikus húzás, arról nem is beszélve, hogy ezzel is memorizálsz. Kardinális kérdés, hogy elhadarjuk-e az egészet, vagy rászánunk némi időt, hogy megnyerő benyomást keltsünk?

Erről talán eszedbe juthat a Jóbarátok ikonikus jelenete, mikor a színházban bemutatkozva semmire nem figyelnek a szereplők, csak arra, hogy túllegyenek a kínos kézfogáson. Körülbelül ugyanennyi idő alatt minden mondatot kerek egészében végig mondva be tudjátok egymást mutatni, és jobban is fogod érezni magad, mintha szinte élesben hallanád a fejedben a klasszikussá vált gépi nevetést. Hidd el, ha nem szánsz rá néhány másodpercet, pont ennyire lesz nevetséges igazából is.

Sajnos az udvariassági szabályokkal nem foglalkozunk eleget, pedig milyen jelentős szerepük van. Ne hagyjuk kiveszni ezeket az értékeket, hidd el, több leszel tőle!

Sajnos az udvariassági szabályokkal nem foglalkozunk eleget, pedig milyen jelentős szerepük van. Magyar Krisztina