Bele fogsz férni a vizsgázós ruhádba januárban? Ennyi kalóriát fogyasztasz karácsonykor

A karácsonyi időszakról nagyon könnyedén asszociálunk a nagy, családi vacsorákra, ahol addig-addig tömjük magunkba a finomabbnál finomabb fogásokat, míg már az is nehezünkre esik, hogy felkeljünk az asztal mellől. Sokakat januárban ér a meglepetés: a hónap második felében annyira elengedték magukat, hogy akár le is cserélhetnék a ruhatáruk nagy részét. Összeszedtük, melyik karácsonyi étel milyen kalóriatartalommal bír – és mennyi időbe telik ledolgozni.

Példáinkban egy hetvenkilós felnőtt által elégetett kalóriamennyiséget adjuk meg az egyes ételek mellett. A sétálással átlagosan 2,75 kcal/testsúlykilogrammnyi energiát, míg 9 km/h-s sebességű, egyenletes futással 9,75 kcal/testsúlykilogrammnyi energiát használunk fel óránként.

Mi is az a kcal?

Egy kalória (cal) azzal az energiamennyiséggel egyenlő, amely egy grammnyi víz hőmérsékletének egy Celsius fokkal történő emeléséhez szükséges (nem egészen mindegy, hogy mi a kiindulási hőmérséklet, milyen légnyomáson, de a részletekben nem érdemes elveszni). 1 kalória (cal) = 4,184 J (joule). Egy kalória tehát egy egy kilogrammnyi tömeg több mint negyven centiméter magasra emeléséhez elegendő.

A "kilo" mint prefixum ezerszeres mennyiséget jelöl (pl. gramm – kilogramm). Ennél fogva a kJ (kilojoule) a joule, a kilokalória pedig a kalória ezerszerese: 1 kJ = 1000 J, 1 kcal = 1000 cal.

A fő attrakciók

Kezdjük egy jó hírrel! Az ünnepi halászlevet bátran fogyaszthatod, hiszen egy átlagos adagban (amennyiben tésztát nem tartalmaz, és kenyeret sem eszel mellé) mindössze 132 kcal van, amit körülbelül 40 perc sétával tudsz elégetni. A töltött káposztából ugyanakkor érdemes mértékkel fogyasztanod, ugyanis egy adag (ismét kenyér és tejföl nélkül!) akár 576 kcal-bevitelt is jelenthet, aminek a ledolgozásához közel 3 órát kell sétálnod.

Bele fogsz férni januárban a vizsgázós ruhádba?
Bele fogsz férni januárban a vizsgázós ruhádba?Fotó / Shutterstock

Édes élvezetek

Nem meglepő, hogy a különböző karácsonyi édességek rendkívül magas energiatartalommal bírnak. (Pedig annyira könnyű őket tonnaszámra fogyasztani...) Két szelet mákos bejgliben 310 kcal, míg ugyanennyi diósban 340 kcal van. Ennek az elégetéséhez nagyjából 90-105 percet kellene sétálnod. A mézeskalács figurák bármilyen aprónak és ártatlannak is tűnnek, darabonként (rémesen kiábrándító módon) akár 96 kcalt is tartalmazhatnak.

És mivel mindannyian tudjuk, hogy 3-4 darabnál kevesebbet nemigen lehet belőle enni, itt is nagyjából 2 óra "lesétálással" számolhatsz. Hasonló a helyzet a szaloncukorral: egy darab zselés 66 kcal, míg egy darab marcipános 117 kcal. Szerintünk csupán 3-4 darab elfogyasztása igen optimista feltételezés, de már ez is elegendő ahhoz, hogy 1-2 órát üzembiztosan sétálgatással kelljen töltened, ha szeretnéd meg nem történtté tenni a nassolásodat.

Ó, Miszter Alkohol...

Bizony-bizony az alkohol sem a barátunk, már ami a karácsonyi hízás elkerülését illeti. Itt is érdemes mértékkel fogyasztanod a különböző nedűkből, ugyanis 1 dl forralt borban körülbelül 230 kcal, egy kis pohár likőrben 67,2 kcal van (és a szénhidráttartalma is elég magas), míg ugyanennyi pálinka 52 kcal energiabevitelt jelent.

Buzás Boglárka