Ismerd meg hazánk bio termelőit!


Az ökológiai gazdálkodás és a biotermelés azt jelenti, hogy a termelők nem alkalmaznak felszívódó kémiai vegyszereket, agresszív rovar és gyomírtó készítményeket, vagy műtrágyát. Ez nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenység is egyben, hiszen takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal, fokozza a talaj termékenységét és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, mely mára szinte elsőszámú meghatározójává vált földi jólétünknek.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával a legkiválóbb magyar biogazdák társaságában, akik a természet és a földművelés szeretetével gazdálkodnak, hogy a legjobb hazai alapanyagokat termeljék. Fontos, hogy megismerjük azokat a termelőket, kiknek odaadó munkája rejlik azokban a termékekben, melyek az asztalunkra kerülnek.

Berta Zoltán Fajszon található bio fűszerpaprika termelőföldje az egyik első biogazdálkodás volt hazánkban, melyet harminc éve alapított feleségével. Az ő családja kezdeményezte a „Terülj terülj bio asztalkák Magyarország" mozgalmat, melyhez azóta számos biotermelő csatlakozott az ország minden tájáról. Zoltán tapasztalatai alapján a bio termeléshez vezető út nem volt egyszerű, de ők ennek ellenére kitartottak mellette, és most is hisznek abban, hogy az egészségesebb út a helyes. Szintén ő volt az, aki szabadalmaztatta a biopaprika mozgalmat Magyarországon, illetve ő álmodta meg a fűszerpaprika pelyheket, melyek azóta meghódították a magyar és a nemzetközi gasztronómiát is.

Mindenki tudja, hogy hazánk borválasztéka igencsak sokszínű, így nem csoda, hogy a bio borok között is egyre nő a választék.

A Somlói Borvidékről például a boltok polcaira lassan több ökológiai művelésű szőlőből készült bor érkezik, mint konvencionális. A Kreinbacher birtok vezetőjének, a Nagy-Somló Borvidék Hegyközség elnökének jelenleg az legfőbb törekvése, hogy a borvidék minél nagyobb területét átállítsák az öko szőlőtermesztésre és borkészítésre, és ennek megvalósításán dolgoznak a környékbeli gazdák. Somlóhegyen úgy tartják, hogy a szőlőből akkor lehetne a legtöbbet kihozni, ha ökológiai gazdálkodásban termesztenék.

 

Mindenki tudja, hogy hazánk borválasztéka igencsak sokszínű, így nem csoda, hogy a bio borok között is egyre nő a választék.
Mindenki tudja, hogy hazánk borválasztéka igencsak sokszínű, így nem csoda, hogy a bio borok között is egyre nő a választék.Fotó / 123RF

A Dezsény család a fővárosból költözött a Csehát lankáira, hogy megalapítsák a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot. Százötven fajta zöldséget termesztenek biogazdálkodásukban, melynek folyamatáról azt mondták, hogy sokszor küzdelemmel jár, de mégis most érzik magukat leginkább a helyükön.

Számukra a mezőgazdasági munka szabadság, hiszen itt csupán a Nap a főnökük.

A gazdaság tevékenységét egy-egy szezonra elköteleződött tagok finanszírozzák, akik heti rendszerességgel részesülnek a terményekből, így zöldségrészesedés formájában jutnak hozzá a friss, ropogós és egészséges bio terményekhez.

Hazánk egyik leghíresebb borvidékén, Tokajon is találunk számos olyan gazdálkodást, ahol a tájegységre jellemző furmint minden egyes palackja bio művelésből származik. A Tokaj-Hétszőlő birtokon 2009-ben változtattak a szőlő termesztéstechnológiáján, hogy átálljanak a bio művelésre. A birtok termelőinek az a célja, hogy egy olyan fenntartható, egészséges gazdálkodást hozzanak létre, hogy akár még az unokáik is ugyanazokat a szőlőket művelhessék majd.

Csesznok Flóra