Social distancing és kijárási korlátozás - Dolgok, amik 2020-ban ismertünk meg

A 2020-as év finoman fogalmazva is tartogatott váratlan fordulatokat és meglepetéseket mindenki számára – nem éppen pozitív értelemben –, amelyek közül a legnagyobb kétségtelenül a koronavírus-járvány kitörése és elterjedése volt. A COVID-19 fenekestől felforgatta az életünket és számos új szokás és magatartásforma követését tette kötelezővé, amiknek nagy részét tavaly ilyenkor nem is értettük volna. De mik is ezek?

Social distancing

A social distancing (magyarul társas vagy társadalmi távolságtartás) már mindenki számára ismert protokoll, aminek lényege, hogy azokkal, akikkel nem egy háztartásban élsz, alapvetően ajánlatos tartani a körülbelül másfél méteres távolságot, hogy véletlenül se tudjátok megfertőzni egymást. Ezt persze reggel nyolckor az M3-as metrón nehézkes kivitelezni, de legjobb, ha megtesszük amit tudunk annak érdekében, hogy mindenkitől távol maradjunk!

Maszk

2020 előtt legtöbben csak a Grace klinikában láttunk rendszeresen orvosi maszkokat, akkor még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy eljön az idő, amikor a lakást sem hagyhatjuk el nélkülük. Ezzel szemben ma már komoly büntetéssel is számolhat, aki maszk nélkül lép utcára (természetesen nem mindenhol), a boltokról nem is beszélve. A maszkviselés kényelmetlen és természetesen jobb volt enélkül, de nézd a jó oldalát: könnyedén elbújhatsz mögötte, ha nem a legjobb napodat éled.

2020 kétségtelenül sok kihívás elé állított mindenkit.
2020 kétségtelenül sok kihívás elé állított mindenkit.Fotó / 123RF

Zoomolás

Mivel a koronavírus következtében az oktatás és számos munkahely is online térbe költözött, a tanórákat, megbeszéléseket, sőt, még a péntek esti iszogatásokat is máshogy kell megoldani. Erre az egyik alternatíva a Zoom, ami szinte 2020 ikonikus „szereplőjévé" nőtte ki magát. Azt hiszem mindannyiónk számára ismerős a kezdeti „Mindenki hall?" kérdés, a félelem, hogy a mondat közepén lefagy a kamerád, és persze a kellemetlen elköszönés a hívás végén.

Karantén

A karanténról persze tudtuk, hogy mit jelent, azonban a kifejezés idén új értelmet nyert. Szinte mindenki volt már karanténban 2020-ban, ha nem a vírus elkapása, vagy külföldről való hazatérés miatt, akkor csak simán a járványügyi intézkedések okán. 2020-ban kevesek számára idegen heteket a lakásban tölteni, melegítőben, a laptop előtt ülve.

Kijárási korlátozás

Utoljára valószínűleg a tinédzser évek során kellett meghatározott időre hazaérned nem úgy mint most, amikor este nyolc után csak indolkolt esetben lehetsz az utcán. A járvány elején mindenkit az otthonmaradásra buzdítottak, és az az alapvető nézőpont a járványhelyzet kezdete óta, hogy érdemes a napi érintkezéseket minimalizálni, ha lehet teljesen kerülni. 2020 előtt valószínűleg rossz viccnek gondoltuk volna, ha valaki arra buzdít, hogy az egyetem közelébe se menjünk, sőt, legjobb ha ki sem tesszük a lábunkat a lakásból!

2020 kétségtelenül sok kihívás elé állított mindenkit, de a jó hír, hogy egyszer a social distancing, a maszkviselés és a végtelennek tűnő Zoom-beszélgetések csak keserű (és talán részben vicces) emlékként fognak élni az emlékezetünkben.  

Hegedűs Eszter