Évvégi kult – zene minden mennyiségben

Nézzük a dolog jó oldalát. Az első sorból élvezhetjük, hallhatjuk a produkciót, felállhatunk, sétálhatunk, átadhatjuk magunkat az illúziónak. Igen, talán illúzió, csalfa varázs, de mégiscsak valami, ami majdnem az igazi, és hát nincs más. Streaming. A műhelyek, színházak egyre parádésabb programokkal állnak elő. Nézzünk tehát zenei programokat.

Buli

Töltsd az év utolsó estjét a Budapest Bár koncertjén. Kedvedre táncolhatsz, énekelhetsz, sírhatsz, nevethetsz talpig flitterben, vagy kitérdesedett mackónadrágban. Veled tarthat az egész család egy jobb pezsgő áráért. A zenekar kedvenc bulis dalai közül válogat, fellép még Németh Juci, Ruttkai Bori, Behumi Dóri, Mező Misi, Kollár-Klemencz László. A felvétel a TRIP hajón készül és www.webszínház.hu oldalon lesz látható.

Opera

Új fizetős streamingszolgáltatást indít januártól a Magyar Állami Operaház Opera Otthonra címmel. A szolgáltatás a korlátozások fennállásáig egyszeri, folyamatos megtekintés mellett teszi elérhetővé a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett legfrissebb produkcióit. A sorozatban szombat estkénként 19 órától az InterTicket (jegy.hu) felületén a januári bemutatók közvetítései és népszerű repertoárelőadások felvételei is elérhetők lesznek. Az új szolgáltatással párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán a jövőben is sugározza ingyenes sorozatait.

Az Opera bevezetésként előzetes regisztrációt követően ingyenesen online közvetíti, január 1-jén délután 3 órától éjfélig 2014-es újévi gálájának koncertfelvételét is elérhetővé teszi az InterTicket platformján. A 2014-es újévi operagála felvételén Beethoven IX. szimfóniája is felcsendül. Az Opera Otthonra elnevezésű új streamingszolgáltatáson keresztül elsőként Purcell A tündérkirálynő című művének 2016-os felvétele lesz elérhető január 9-én este 19 órától. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Fekete-Kovács Kvintett, vezényel Benjamin Bayl. Január 16-án este 7 órától Venekei Marianna koreográfus Tennessee Williams drámájából Dés László zenéjére készített első egész estés alkotása, A vágy villamosa lesz elérhető.

Január 23-án este 8 órától lesz látható Vecsei H. Miklós új rendezésében Mozart Szöktetés a szerájból című daljátéka.

A magyar nyelven, Varró Dániel új fordításával és Kiégő Izzók vetítéseivel készülő, friss produkcióban a főszerepeket Wunderlich József (Szelim basa), Miklósa Erika (Konstanze), Rácz Rita (Blonde), Balczó Péter (Belmonte), Szerekován János (Pedrillo) és Gábor Géza (Ozmin) alakítják.
Január 30-án Dohnányi Ernő Simona néni című vígoperáját tekinthetik meg az érdeklődők. Másnap, január 31-én Hubay Jenő A cremonai hegedűs című egyfelvonásosának bemutatója szerepel műsoron Köpeczi Sándor (Ferrari mester), Sáfár Orsolya (Giannina) Ninh Duc Hoang Long (Sandro), Sándor Csaba (Filippo) és Palerdi András (Polgármester) közreműködésével.

A fizetős szolgáltatások megjelenésével párhuzamosan az Opera Facebook-oldalán folytatódnak az ingyenes közvetítések is. Januártól az Tercett-Trió-kamaraestek hétfőnként, az OperaSzerda opera-keresztmetszetei szerdánként, a MaszkaBál-áriaestek pedig pénteken és vasárnap jelentkeznek, továbbra is 20 órai kezdettel.

Folk

Több különleges koncerttel, lemezbemutatóval, a pásztorság zenei és táncos hagyományait bemutató esttel, Jazz Előszilveszterrel készül a Fonó az ünnepekre, ebben az évben kivételesen online. Az események a Fonó facebook csatornáján követhetők, a felvételről sugárzott alkalmak később a Fonó youtube csatornájára is felkerülnek.

December 30-án 20.00 órától a Jazz Előszilveszter keretében egy, ingyenesen követhető koncertre kerül sor a Borbély-Gáspár-Horváth trióval a Fonó online felületén. A Kossuth-díjas szaxofonos, és más fúvós hangszerek mestere, Borbély Mihály már több alkalommal csatlakozott a Gáspár Károly Trióhoz vendégművészként, most azonban a Fonó színpadán első alkalommal ad koncertet az erre az eseményre összeállt Borbély Mihály 8szaxofon, tárogató) – Gáspár Károly (zongora) – Horváth Balázs (bőgő) trió. Borbély Mihály „Gyere hozzám estére" című kompozíciója, és Gáspár Károly „Medicinal Spring"-je mellett az egyik legismertebb jazz standard, a „Stella by Starlight" (Victor Young) csendül fel előadásukban. A koncert felvételről a Fonó Budai Zeneház facebook oldala – ra kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában ill. utána.

November végén jelent meg az Arató zenekar Vízmelléki prímások c. hiánypótló albuma, amelynek lemezbemutató koncertjére január 2-án 20.00 órakor kerül sor online. „Dumnezeu", „Leves", „Cilika", „Csángáló", „Mutis". Ezeket a ragadványneveket, a Szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már.

A Vízmelléken (Kis-Küküllő mente) azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek.

Az Arató zenekar prímása, Tóth Luca Réka a lemez megálmodásakor olyan periférián lévő prímások, mint a héderfáji Káló „Cuppa" József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica" és az ádámosi Kozák József „Ţăr" dallamati és játékstílusát szerette volna megmutatni. Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis- Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy – a csávásiak érdemeit nem elvitatva – ismerősen csengjenek ezek a nevek is: „Cuppa", „Bolha", „Gyurica", „Ţăr". (Sándor István). A koncert felvételről a Fonó Budai Zeneház facebook oldala – ra kattintva ingyenesen megtekinthető az esemény időpontjában ill. utána.

Musical

A Madách Színház SzínpadOn egyszeri visszahozhatatlan alkalmak, csak az élő játék idején tekinthetőek meg. A december 30-i program a musical koncertek 2. Duettkoncert a Mamma Mia sztárjaival, január 2-án a Musical koncertek 1. kerül műsorra Az operaház fantomja sztárjaival.

Operett

A teátrum a legnépszerűbb előadásokat közvetíti online széles műfaji választékban: operett, rockopera, musical, balett, akár naponta többször is. így varázsolva fényesebbé a műfaj rajongói számára a karácsony és szilveszter közötti napokat. Olyan sikerdarabokkal találkoznak a nézők, mint a Csárdáskirálynő, az Abigél Szabó Magda sírós-nevetős története és az István, a király. Először látható majd Szilágyi Enikő színművész versekből összeállított önálló Trianon- estje, Ez már feltámadás címmel. December 30-án az István a király, 31-én Újévköszöntő gála szerepel műsoron.

Kertész Viktória