Új szokások a karcsúságért: 5 apró trükk életmódváltóknak

Az életmódváltásnak az a lényege, hogy a régi rossz szokásokat le kell cserélni új, egészséges megoldásokra. Az alábbi változtatások egyszerűek, nem igényelnek különösebb erőfeszítést, de segítik a mentális és a fizikális egészség megőrzését, elérését a mindennapokban.

1. Indítsd jókedvűen a napot!

Kelj 10-15 perccel előbb, mint ahogy megszoktad, és szánd ezt az időt csak magadra. Ha például van egy regény, amit már régóta el szeretnél olvasni, de soha nincs időd rá, akkor vedd elő, és élvezd ki ezt a kis időt, mielőtt belekezdesz a napi rutinba. De tanulhatsz idegen nyelvet, verset vagy bármit, ami érdekel. Amennyiben valami lazább elfoglaltságra vágysz, akkor hallgasd meg néhány kedvenc dalod, esetleg valamilyen meditációs hanganyagot, vagy nézz lelkesítő, motivációs videókat. A lényeg, hogy induljon a napod pozitívan, lelkesen.

Nagyon fontos, hogy ismerd meg saját magad, és mindig figyelj a tested jelzéseire.
Nagyon fontos, hogy ismerd meg saját magad, és mindig figyelj a tested jelzéseire.Fotó / Shutterstock

2. Legalább napi 5 adag zöldség

Azt már biztosan te is tudod, hogy az testsúlycsökkentő életmódváltás során az eredmény nagy százalékban az étkezésen múlik. Általában az is köztudott, hogy a kalóriabevitel mellett a makrotápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsírok) arányára is fokozottan figyelni kell. De ne feledkezz meg a megfelelő rostbevitelről, a vitaminokról, az ásványi anyagokról, a nyomelemekről sem! Az étrend-kiegészítők is segíthetnek ebben, de ahogy a nevük is mutatja, ezek csak kiegészítők. Elsődleges a természetes bevitel! Ezt pedig úgy tudod a legbiztosabban fedezni, ha változatosan táplálkozol, és például naponta legalább öt adag zöldséget fogyasztasz (az már csak pluszelőny, ha különféle fajtájúakat). A szakértők étrendi ajánlásának alapjait ide kattintva ismerheted meg.

3. Még több lépés!

Modern, rohanó világunkban a technológiának és az ülő életmódnak köszönhetően hajlamos lehet elkényelmesedni. Tegyél ellene! Manapság már akár ingyen vagy egészen baráti áron is elérhetők különféle telefonos applikációk és csuklós aktivitásmérők. Ezekkel könnyedén nyomon követheted a napi lépésszámod.

Hogyan tudod ezt könnyedén növelni extra sporttevékenység nélkül? Például lift és mozgólépcső helyett használd mindig a lépcsőt. Amennyiben pedig az időjárás engedi, szállj le egy megállóval előbb, és sétáljon. Arról, hogy mennyi az ideális napi lépésszám, ebben a cikkkben olvashatsz részletesebben.

4. Figyeld a tested jelzéseit!

Nagyon fontos, hogy ismerd meg saját magad, és mindig figyelj a tested jelzéseire. Ha pihenésre, feltöltődésre van szüksége a szervezetednek, lassíts a tempón. Önmagadra figyelve könnyebben észreveheted, ha valami megváltozott, és így időben tudsz orvoshoz fordulni. Ez nem csak súlyos betegségek esetében igaz! Túlterheléssel, túledzéssel komoly sérüléseket lehet összeszedni sportolás közben, és rossz étrenddel nemcsak az anyagcserédet, de a hormonháztartásod is megzavarhatod. Ha csak egyetlen új szokást iktatsz be az életedbe, akkor legyen az, hogy rendszeresen eljársz szűrővizsgálatokra – még akkor is, ha ez a mostani helyzetben nehezebben megoldható.

5. Bevásárlási alapszabályok

A végére jöjjenek a klasszikusok. Neked is ismerős a helyzet, hogy csak egy-két dologért akartál beugrani az élelmiszerüzletbe, végül mégis tele kosárral távoztál? És az, hogy minden mást vettél, amit nem is akartál, csak azt felejtetted el, amiért eredetileg ment? Ezentúl ne menj bevásárolni lista nélkül. A „veszek valamit vacsorára" sosem vezet jóra. Tervezd meg és írd fel, mit szeretnél venni, így elkerülheted, hogy jobb híján csoki és/vagy péksütemény landoljon a kosaradban.

A másik szabály, amit érdemes bevezetni, hogy ne menj éhesen élelmiszert vásárolni. Olyankor garantáltan elcsábulsz, és megvásárolsz olyasmit, amit különben nem vennél meg. Ezzel nagyon könnyen felboríthatja a fogyókúrádat.

A cikk teljes terjedelmében a dietaesfitnesz.hu oldalról került átvételre.