Nem tériszonyosoknak való üvegcsodák

Kínában az üveghidak építéséből is sportot űznek, így aztán ott találhatók a világ leglátványosabb üvegpadlójú hídjai, ösvényei. Mutatunk négyet, ráadásként pedig egy impozáns kanadai kilátót.

Az emberi kíváncsiságra, félelemre és annak legyőzésére alapozva több üvegpadlójú hidat, kilátót építettek már a világban. Ezek többnyire nem azért készülnek, hogy A-ból B-be vezetve megkönnyítsék a közlekedést, hanem turistalátványosságként páratlan kilátást, élményt kínálnak. Ugyan nem mostanában lesz lehetőségünk elutazni ezekre a helyekre, ám legalább a képeket látva ott érezhetjük magunkat.

Szörnyülködnél? Kíváncsiskodnál? Mutatunk öt látványosságot, amelyre nem is biztos, hogy rálépnél...

Glacier Skywalk (Jasper Nemzeti Park, Kanada)

Mielőtt képzeletben a Távol-Keletre és az elképesztő üveghidakhoz röppennénk, kezdjük egy „égi sétával" a kanadai Sziklás-hegységben. 2014 áprilisában a Jasper Nemzet Parkban adták át a sziklától nagyjából harminc méterre futó különleges, U-alakú sétálót. A rá merészkedő bámészkodók megtapasztalhatják, milyen 300 méter magasan, a Sunwapta-völgy felett álldogálni.

Glacier Skywalk, Jasper Nemzeti Park, Kanada
Glacier Skywalk, Jasper Nemzeti Park, KanadaFotó / Shutterstock

Tianmen-hegység (Hunan, Kína)

Kína a látványos, demonstratív üveghidak hazája, kétszer ilyen hosszú listát is meg lehetne tölteni a kontinensnyi ország hasonló látnivalóival. A Tianmen-hegység lélegzetelállító üvegösvényei például nagyjából 76 kilométerre találhatók a szintén elképesztő Csangcsiacsie-hídtól. Beszédes nevű a hegy, a Tianmen ugyanis égi ösvényt jelent. Tényleg csak a legvagányabb turisták merészkednek fel, mert alattuk nincs más, csak a mély. Már 2011 óta sétálhatnak a hegy oldalán, a legújabb útvonalat 2016-ban nyitották meg, így három vonalon lehet kísérteni a sorsot. A leghíresebb a kizárólag üvegből készült Coiling Dragon Cliff Skywalk („égi séta a tekergő sárkány szikláján"), amely száz méter hosszú, 1.6 méter széles és 1430 méter magasságban húzódik.

Tianmen-hegység, Hunan, Kína
Tianmen-hegység, Hunan, KínaFotó / AFP

Csangcsiacsie üveghíd (Hunan, Kína)

A leghíresebb üveghíd a 430 méter hosszú Csangcsiacsie: 300 méter magasan feszül, a félelmetes látvány és a lábak alatt elterülő semmi ellenére a koronavírus-járvány kitörése előtt rengetegen látogatták. A biztonságát sokféleképpen tesztelték: az átadás előtt önkéntesek tucatjai estek neki kalapáccsal, illetve egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is áthajtott rajta. Bár maradt nyoma a próbának, a híd átment a teszten, bírja a terhelést, az időjárás-változást, a széllökéseket és a földrengést is. Csak a látogatók is győzzék a tériszonyos kihívást.

Csangcsiacsie üveghíd, Hunan, Kína
Csangcsiacsie üveghíd, Hunan, KínaFotó / AFP

Hungjaku üveghíd (Hopej, Kína)

Pompás látványosság Észak-Kínában a Hungjaku híd, amely 488 m hosszan feszül két meredek szikla között. Elképesztő kilátást kínál a természeti szépségekre és az ősi városokra. A tervezéskor szándékosan úgy alkották meg, hogy a közepe felé lejtve kicsit kilengjen – mintha nem emelkedne meg már attól az ember adrenalinszintje, hogy csak végigsétál rajta... Akár kétezer embert is elbírna, ám legfeljebb 500 embert engednek fel rá.

Hungjaku üveghíd, Hopej, Kína
Hungjaku üveghíd, Hopej, KínaFotó / AFP

Haohan Csiao híd (Hunan, Kína)

A Haohan Csiao-híd (jelentése: bátrak hídja) 180 méterrel a föld felett ível. Egy régi fahidat újítottak fel így, a hossza hozzávetőleg háromszáz méter, a csupán 24 milliméter vastag üvegfolyosón egyszerre 800 ember is közlekedhet. Persze a legtöbben inkább csak egymásba kapaszkodva araszolnak előre, rengeteg reszkető emberről készült felvétel kering a világhálón.

Haohan Csiao híd, Hunan, Kína
Haohan Csiao híd, Hunan, KínaFotó / imago / UPI Photo

A cikk teljes terjedelmében a csupasport.hu oldalról került átvételre.