A legélhetőbb ország még az USA-t is lekörözte

Továbbra is tartja első helyét Norvégia az ENSZ listáján, mely több szempont alapján választja ki a legélhetőbb országot.

Meglepő lehet, hogy sem az Egyesült Államok, sem az Egyesült Királyság nem jutott be még a top 10-be sem, az ENSZ Human Development Index decemberi rangsorán, Norvégia viszont már sok éve stabilan foglalja az első helyet. A lista kialakítása során figyelembe vett szempontok a várható élettartam, a várható iskolában eltöltött évek, az átlagos iskolában töltött évek és a bruttó nemzeti jövedelem (GNI). 

Norvégia már sok éve stabilan foglalja az első helyet.
Norvégia már sok éve stabilan foglalja az első helyet.Fotó / Shutterstock

A rangsorolt 189 ország közül Norvégia 82,4 éves várható élettartammal nyert, míg a második Írország lett 82,3 évvel. Magyarország a negyvenedik helyet foglalja el, nálunk 76,9 évre számíthat az, aki most születik. Niger került az utolsó helyre, ahol a várható élettartam 62,4 és a várható iskolában töltött évek száma pedig 2,1.

Jelentésében az ENSZ olyan problémákra hívja fel a figyelmet, mint a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés, a biodiverzitás csökkenése és az óceánok savasodása. A jelentés szerint új geológiai korszakba értünk, amikor a világtörténelem során először nem a bolygó formálja az emberiséget, hanem az emberiség a bolygót.

Kőszegi Anna

Forrás: UniLad