Érteni akarod, mit mond a cicád? Már le tudod fordíttatni a nyávogását

Egy új alkalmazásnak köszönhetően megtudhatod, mit szeretne tőled a kedvenced.

Egyre elképesztőbb dolgok jutnak a fejlesztők eszébe! Az Amazon Alexa egyik mérnöke kifejlesztette a MeowTalk nevű applikációt, ami érthető szavakká alakítja a macska nyávogását – írja a BBC.

A hangfelismerő szoftverben egy olyan tanuló algoritmus dolgozik, ami közvetlenül a letöltés után egy 13 hangmintából álló adatbázisból képes azonosítani, mit akar közölni velünk a cicánk. Ez azonban nem olyan módszer, ami minden állatnál azonos hatékonysággal működik, ezért a gazdi is alakíthat az appon, hogy még pontosabb legyen a fordítás. A macskáknak ugyanis egyénenként változik a nyávogásának hangszíne, hossza és ezekkel együtt a jelentéstartalma. Nagyon sok dolog befolyásolja ugyanis, hogy az állat milyen miákolással jelzi az éhséget vagy a hízelgést.

MeowTalk nevű applikációval érthető szavakká alakítja a macska nyávogását.
MeowTalk nevű applikációval érthető szavakká alakítja a macska nyávogását.Fotó / Pixabay

Befolyásoló tényezők:

  • cica fajtája
  • életkörülményei
  • gazda jellemvonásai is hatással vannak rá.

Egy türelmetlen és figyelmetlen gazdától például egészen másként kér a macska enni, mint egy olyantól, aki lesi a cicája minden kívánságát. Ezért a felhasználónak időnként finomítania kell az appon, és jelezni, ha egy adott nyávogást egyértelműen felismert és jelentést tud hozzá társítani. A MeowTalk pedig ezután már így fordít a továbbiakban.

Egy türelmetlen és figyelmetlen gazdától  egészen másként kér a macska enni, mint egy olyantól, aki lesi a cicája minden kívánságát.
Egy türelmetlen és figyelmetlen gazdától  egészen másként kér a macska enni, mint egy olyantól, aki lesi a cicája minden kívánságát.Fotó / Pixabay

Tudtad?

A háziállatok közül állítólag a macskák a legközlékenyebbek, ha a kiadott hangokat vesszük figyelembe. Nyávognak ha éhesek, ha félnek, ha mérgesek, ha játszani akarnak, és nem minden esetben nyilvánvaló, hogy ezek közül melyiket akarják éppen kifejezni.

 A cikk teljes terjedelmében a Metropol oldaláról került átvételre.