Ennél nincs veszélyesebb út az iskolába

A kínai Szecsuán tartományban Atuler falu gyermekei hosszú éveken át csak extrém és nagyon veszélyes úton juthattak el az iskolába és vissza.

Atuler egy elszigetelt falu a kínai hegyekben, Szecsuán tartományban, 1400 méterrel a tengerszint fölött, ahol mindössze nyolcvan család élt.

„Sziklafalunak" is nevezték, mert csak egy nyolcszáz méter magas sziklafalon keresztül lehetett lemászni a civilázcióba, majd vissza.

Az út másfél-két órán át tartott... Egy 2016. májusi videón mutatták meg a világnak, hogy az iskolába járó mintegy tizenöt gyerek, szülői felügyelettel, rozoga falétrákon mászott le és fel a sziklafalon.

A helyiek akkori beszámolói szerint a megelőző években nyolcan vesztették életüket a mászás közben. A gyerekek havi kétszer tették meg a nagyon veszélyes utat, ahol elég volt egy rossz fogás, és az ember a halálba zuhanhatott. A kínai hatóságok a videó megjelenése után nem sokkal, 2016 novemberében biztonságosabb acéllétrákra cserélték ki az elhasználódott kapaszkodókat – de ez sem jelentett teljes megoldást.

A hírek szerint a kínai kormány kiemelten kezelte ezt az ügyet, és az idén, 2020-ban úgy oldotta meg a problémát, hogy a családokat leköltöztette a városba, modern lakásokba.

 A cikk teljes terjedelmében a csupasport.hu oldalról került átvételre.