A Disney-mesék hátborzongató története - I. rész

Melyik a kedvenc Disney-meséd? Gondolkoztál már valaha azon, hogy valójában nem is úgy volt megírva, ahogy azt a rajzfilmben láttad? Sokszor tapasztalhattad, hogy egy regény elolvasása után a film bizonyos szinten eltér könyvben olvasottaktól. Hogyan valósul ez meg a Disney világában?

Hamupipőke  

A története biztosan ismerős számodra. Hamupipőke édesanyja meghalt, ezt követően az apja újranősül, mégpedig egy gonosz nőszemélyt vesz feleségül, aki az apa halála után cselédként tartja otthon Hamupipőkét. Ahogy a történet véget ér, a lány megismeri a herceget, egymásba szeretnek, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A Grimm testvérek azonban mindezt máshogy gondolták.

A mostohanővérek sokkal rosszabbul jártak, mint ahogy azt a mesében láthatjuk. Egyikük a lábujjait, a másik testvér pedig a sarkát vágta le hogy beleférjen a híres cipellőbe. Ennek ellenére megjelentek az esküvőn, azonban a fehér galambok nem békésen repültek el a fejük felett, hanem kivájták szemüket.

Fotó / Disney

A kis hableány  

Mint tudjuk, apja emberré változtatta őt, megadta neki azt, amit akart, mégpedig a lábait. Ezek után boldogan élhetett Eric herceggel, amíg meg nem haltak. Hans Christian Andersen története azonban nem egészen így volt leírva.

A hableány nemcsak azért akart lábakat, hogy a herceggel lehessen, hanem azért is, mert a sellők nem juthatnak a mennybe, ahogy az emberek. Emellett Andersen történetében Ariel minden egyes lépéskor úgy érezte, egy kés élén jár, továbbá ebben a verzióban a herceg nem szeret bele a lányba.

Ha beleszeretett volna, a csókjával a lelkének egy részét belehelte volna Arielbe, ezzel lehetővé téve a hableánynak a túlvilági létet. Erre azonban nem került sor, ami miatt a lány az esküvőjük napján a tengerbe vetette magát.

 

Hófehérke és a hét törpe  

A mese végén Hófehérkét megcsókolja a herceg, ezáltal megmenti őt a méregtől, a gonosz boszorka képét felöltő királynő pedig leesik egy szikláról és meghal. A Grimm testvérek történetében azonban halála máshogy alakult.

A királynő meghívott vendégként megjelent Hófehérke és a herceg esküvőjén, amikor azonban megérkezett, forró vas cipőt adtak rá és kényszerítették arra, hogy a haláláig táncoljon a vendégek előtt.

Szabó Veronika