Erős éve lesz a filmgyártóknak és Timothée Chalamet-nak is - ezeket a filmeket várjuk 2021-ben

2021 a filmek éve lesz - nem véletlenül, hiszen a tavaly lemondott filmbemutatók mind erre az évre csúsztak át. A politikai szatírától a krimin, az akciófilmen, a sci-fin, a drámán vagy a vígjátékon át a filozófiai művészfilmig minden lesz idén, mi pedig alig várjuk, hogy végre lássuk őket. Cikkünkben - a teljesség igénye nélkül - összeszedtük, hogy mik 2021 igazán várt filmjei.

Another round – Még egy kört mindenkinek

Thomas Vinterberg (Születésnap, A vadászat, A kommuna) legújabb alkotása tarol a filmfesztiválokon. Itthon november elején mutatták volna be, azonban a vírushelyzet miatt várhatóan csak 2021 első felében kerül a vásznakra.

A dán dráma főszerepében Mads Mikkelsent látjuk, a film az alkohol jótékony és kevésbé jótékony hatásairól szól. Négy, életközépi válságban lévő barát - akik mind egy középiskolában tanítanak - furcsa társadalmi kísérletbe fog.

Fotó / Port.hu

Azt a homályos hipotézist kezdik tesztelni, hogy ha egy bizonyos szintű alkoholmennyiség lenne állandóan a vérükben - vagyis folyamatosan enyhén ittas állapotban lennének -, akkor kreatívabban élnék a mindennapjaikat, kiegyensúlyozottabbá válnának, és javulna az életminőségük. Lefektetik a játékszabályokat, majd belevágnak: isznak a szertárban, az öltözőben, a vécében, eleinte szigorúan betartva a meghatározott alkoholszintet. Egy bizonyos ponton azonban felmerül a kérdés: mi van, ha a "tökéletes szint" mindenkinél egyéni?

Írta: Kércz Dorci

Death on the Nile - Halál a Níluson

Az Orient Expresszen történt gyilkosság után Poirot-t ismét nyomozni látjuk a filmvásznon. A híres detektív éppen nyári pihenését tölti egy egyiptomi hajóúton. A folyami gőzösön utazók üdülését egy rejtélyekkel teli gyilkosság zavarja meg, a nászutas gerlepár életét (Gal Gadot és Armie Hammer) pedig a múlt bolygatja fel (Emma Mackey). Poirot-nak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Nílus vizén csordogáló hajó utasait elvakítják a féltékenység és a szenvedélyek.

Fotó / Imbd

A Halál a Níluson Agatha Christie egyik nagysikerű, személyes kedvenc regényének adaptációja. Eredetileg 2020 októberében került volna sor a film bemutatására, viszont a vírushelyzet miatt - hasonlóképp a többi új filmhez - a premiert 2021 őszére tolták át. Poirot szerepében ismét a csodás Kenneth Branaght láthatjuk, olyan kiemelkedő színészek mellett, mint Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Sophie Okonedo és Emma Mackey.

A film a végtelennek tűnő sivatagban és Egyiptom látványosságaival egy feszültséggel teli krimire hívja meg a nézőket.

Írta: Hegedüs Kata

Don't look up

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Matthew Perry, Jonah Hill, Kid Cudi

– ez nem egy hollywoodi névsorolvasás, hanem a Don't look up című film stáblistájának részlete.

A film főszereplői egy kevésbé befutott csillagászpáros (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence), akik médiatúrára indulnak, hogy figyelmeztessék az embereket: egy hatalmas aszteroida közelít, ami el fogja pusztítani a Földet. Ami még ennél is izgalmasabb, hogy ezen kívül semmi mást nem tudunk a történetről. A műfajáról is csupán annyi ismert, hogy vígjáték lesz: egyfajta politikai szatírával vegyített katasztrófafilm.

Fotó / Newfilm

Persze nemcsak az Ocean's filmek óta aligha látott színészparádé miatt várjuk ezt a filmet. A rövid történetből és a politikai szatíra műfajából nem nehéz arra következtetünk, hogy a háttérben egy természeti válságra cinikusan reagáló társadalom paródiáját kapjuk majd. Persze lehet, hogy valami egészen más kerekedik ki, éppen ezért izgalmas, mire megy majd a limonádékomédiáiról ismert rendező-író, Adam McKay (Eurovíziós dalfesztivál: A Fire Saga története, Megjött apuci) ilyen szereplőgárdával.

A film Netflixre érkezik, várhatóan 2021-ben, ami azért is érdekes, mert Leonardo DiCaprio ezidáig egyike maradt azon kevés színésznek, akik nem vettek részt nagy streaming-projektben. Ebben vélhetően a koronavírus és a mozibezárások is szerepet játszanak, hiszen a színész másik idei filmje, a Martin Scorsese rendezte, Robert De Niro társfőszereplésével készült Killers of the Flower Moon az AppleTV+ platformon lesz majd elérhető.

Pontos megjelenési dátumot még egyik filmhez sem adtak ki, a forgatás ugyanakkor már javában zajlik. A Don't Look Up egyébként az eredeti tervek szerint már idén megjelent volna, a koronavírus miatt azonban elhalasztották a tavaszi forgatást.  

Írta: Kovács Máté

Dune - Dűne

A Denis Villeneuve francia-kanadai alkotó rendezte Dune 2021 egyik várva várt filmje. Villeneuve neve a 2010-es években vált felkapottá: olyan filmeket rendezett, mint a Felperzselt föld, a Fogságban vagy a Szárnyas fejvadász 2049. Az előző két filmhez hasonlóan ezt is sztárdömping jellemzi: többek között Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård vagy Javier Bardem neve fémjelzi.

A film egy sci-fi regény adaptációja, és nem is akármelyiké: Frank Herbert azonos című regénye hatalmas népszerűségnek örvend világszerte.

A könyv egy olyan univerzumban játszódik, ahol a legfontosabb termék, a hatalom kulcsa, a fűszer, mely csak az Arrakis nevű bolygón található, amit a lakói Dűnének neveznek. A mű nemcsak érzékletesen leíró és izgalmas, hanem komoly társadalmi, filozófiai, vallási gondolatokat is tartalmaz.  

Fotó / Imdb

A regény a science fiction műfajának egyik alapműve, így természetesen ez már nem az első feldolgozása. Először Arthur P. Jacobs akarta megfilmesíteni: a rendező Alexandro Jodorowsky lett volna, ráadásul Salvador Dalí és Orson Welles játszottak volna benne, a zenéhez pedig a Pink Floyd-ot kérték fel. A dologból végül nem lett semmi, közben a jogok tovább vándoroltak. Végül 1984-ben David Lynch rendezett belőle filmet.

Sci-fi alapműnek számít a Szárnyas fejvadász is, és a két alkotás már több szálon is összekapcsolódott. Az első, végül sikertelen megfilmesítés jelmezeiért Moebius felelt volna, aki a Szárnyas fejvadász jelmezeit is készítette később. Az 1984-es Dűnét nem David Lynch rendezte volna, mivel 1980 után Ridley Scottot kérték fel erre, ő azonban már az 1982-es Szárnyas fejvadászon kezdett dolgozni ekkor. Végül az utolsó fun fact a két filmről: Denis Villeneuve legutóbbi filmje a Dűne előtt épp a Szárnyas fejvadász 2049 volt, ami az eredeti kultfilm méltó folytatása.

Írta: Sipos Sára

The French Dispatch

Wes Anderson filmjei nagy kedvenceim, és gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Ismerve stílusát és filmjeit, a történet épp annyira meglepő, hogy már meg sem lep, a színészgárda nagy része pedig már ismerős a korábbi filmjeiből. Timothée Chalamet-nak erős éve lesz, az biztos - ez már a harmadik film a listánkon, amiben szerepel. Persze ott van még mellette többek között Saoirse Ronan, Léa Seydoux, Bill Murray, Tilda Swinton, Frances McDormand, Owen Wilson, Adrien Brody, Willem Dafoe vagy Jason Schwartzman.

Korábbi interjúkban a rendező már említette, hogy a filmet az újságíróknak küldött szerelmes levélként lehet értelmezni. A film inspirációja Wes Anderson szeretete a New Yorker magazin iránt - régi, valós cikkeket is használt a film megírásához. A diákfelkelést például az 1968 májusi francia lázadások ihlették, de Adrien Brody karaktere is létező figurán és történeten alapul.

Fotó / Imdb

A történet egy 20. századi kitalált francia kisvárosban játszódik. Itt találunk egy amerikai újságot, amiben The French Dispatch néven jelentetnek meg történeteket. A szerkesztőség összeállít egy megemlékező számot, amiben három történetet mesélnek el: egy művész életfogytiglan börtönbe kerül, diákok felkelést szerveznek, és megoldódik egy emberrablási ügy.  

Már az előzetes is hozza a Wes Anderson-filmek hangulatát, stílusát, és habár még konkrét megjelenési dátum nincsen, és már lassan egy évet késik, azt suttogják, akár az idei Cannes Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje is lehet.

Írta: Sipos Sára

No time to die - Nincs idő meghalni

A 25. jubileumi film kedvéért Daniel Craig még egyszer felvette a szmokingot és a pisztolyt, és menő autóba ült, hogy eljátssza James Bond szerepét. A történet az előző rész, a Spectre folytatása, de természetesen a korábbi Craig-részekhez is kapcsolódik. James Bond még a Spectre-ben ismerte meg szerelmét, Madeleine-t, akinek van még mit titkolnia. Közben Bond múltjából is előkerülnek az árnyékok, elfeledett figurák, így vissza kell térnie még utoljára.

A főbb szereplők közül már többen az előző filmekből is ismerősek lehetnek: Daniel Craig mellett Léa Seydoux játssza Madeleinet, M szerepében Ralph Fiennes, Q szerepében Ben Whishaw, Moneypenny szerepében pedig Naomie Harris lesznek, de a korábbi ellenség Blofeld is jelen van, akit Christoph Waltz alakít. Az új főgonosz Safin, akit Rami Malek játszik el, és friss arc még a színészek között Ana de Armas is.

A Bond-filmek főcímdalát mindig nagy érdeklődés övezi - ez most sem volt másként. Kinek kisebb, kinek nagyobb meglepetést jelentett, hogy az elmúlt pár évben hatalmas népszerűségre szert tett Billie Eilish jegyzi a No time to die dalát. Ami azért is hatalmas dolog, mert mindössze 18 évesen írta meg a dalt testvérével, Finneas-szal.  

A filmet nemcsak a vírus késletette egyébként, hanem maga a forgatás is. A forgatókönyvírók, Neal Purvis és Robert Wade 1999-ben dolgoztak utoljára James Bond filmen, a jubileumi alkotásra azonban visszatértek. Rendezőt már nehezebben sikerült találni a filmhez: a Skyfall és a Spectre direktora, Sam Mendes nem vállalta. Sokáig Denis Villeneuve tűnt a befutónak, végül kimentette magát a fentebb említett Dűne forgatása miatt. Végül Cary Joji Fukunaga lett a direktor - érdekesség, hogy a 2017-es Az című horrorfilm írója is ő volt.

Írta: Sipos Sára

A feleségem története

Azóta tűkön ülve várom ezt a filmet, mióta először hallottam a hírt, hogy készül. A Testről és lélekről direktora, Enyedi Ildikó rendezi a Füst Milán azonos című regényéből készült filmet. Az előző két említett filmben is szerepel Léa Seydoux - 2021-ben ez már a harmadik várva várt filmje. A két férfi főszereplő Seydoux mellett pedig a holland Gijs Naber és a francia Louis Garrel. A hírek szerint magyar színészek is szerepet kaptak a filmben, például Hajduk Károly és Mácsai Pál. A forgatás is itthon zajlott - emlékszem, akkoriban egyszer én is kosztümös statisztákba botlottam Budapesten.

A film regényadaptáció: Füst Milán egyik leghíresebb művének feldolgozása. A regényt több mint tíz nyelvre lefordították, és akkor a Nobel-díj várományosként is emlegették. A történet szerint Störr Jakab, a holland hajóskapitány megkéri a francia Lizzy kezét, ahogy meglátja. A szerelem, a házasság azonban gyötrő - a hajóskapitány féltékenykedik, érzelmi hullámokba kerül. Féltékenységről mások is írtak már, így azonban csak kevesen.

Fotó / Port.hu

Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának.  

(forrás: A feleségem története könyvborítója, 2000-es kiadás.)

Füst Milán szívemhez közel álló író, ez a regény pedig az egyik kedvencem. Őszinte, igaz, emberi, súlyos mű. A film vagy a könyv vitájába nem mennék bele - és nemcsak azért, mert még nem láttam a filmet, hanem mert bízom Enyedi Ildikóban: ez a film csodálatos lesz. A rendező egy interjúban el is mondta: "Nem inspirálódni akarok Füst Milánból, szolgálni szeretném őt." (forrás: Velvet.hu)

Írta: Sipos Sára

A cikk teljes terjedelmében a corvinus.blog.hu oldalról került átvételre.