“Úgy éreztem, hogy csak azért születtem, hogy kudarcot valljak" - Bűnözéstől az Év Tanára díjig

Darrion Cockrell, az egykori bandatag a tökéletes példája annak, hogy bárki képes lehet arra, hogy megváltoztassa az életét. Ő kapta a 2021-es Év tanára elismerést Missouriban. A testnevelő tanár - akit "Mr. DC" néven szólítanak diákjai - a St. Louis-i Crestwood iskolában tanít.

 

Drogok és erőszak  

A díj átadását követő beszédében a férfi részleteket osztott meg problémás gyermekkoráról. Édesanyja drogproblémákkal küzdött, apját pedig négyéves korában meggyilkolták, így a fiú nevelőszülőkhöz került. Darrion egész gyerekkorát átszőtte a kábítószer és az erőszak, tízévesen pedig csatlakozott a Kitchen Crip Gang (KCG) nevű bandához. Elmondása szerint a hasonló sorsú, rosszabb környékről érkező gyerekek számára a bandázás és a bűnözés mind a mai napig hétköznapi dolognak számít - olvasható a LADbible cikkében.

Ezekben a zűrös időkben valóban úgy éreztem, hogy csak azért születtem, hogy kudarcot valljak - hangzott el inspiráló beszédében. 

A díj átadását követő beszédében a férfi részleteket osztott meg problémás gyermekkoráról.
A díj átadását követő beszédében a férfi részleteket osztott meg problémás gyermekkoráról.Fotó / Facebook / Lindbergh School

A nagy fordulat  

Kilenc évvel később Cockrellt egy futballedző és felesége fogadta örökbe, akiktől lehetőséget kapott arra, hogy megváltoztassa életét és sikeressé váljon. Cockrell utálta iskolás éveit, és az őt körülvevő emberekkel szemben is bizalmatlan volt. Amikor a fiú átkerült egy új gimnáziumba, a dolgok hirtelen megváltoztak. Tanárai törődtek vele, a fiút és családját is támogatták. Ezek a tapasztalatok és az új kapcsolatok megváltoztatták Darrion emberekkel és az iskolával kapcsolatos érzéseit.

Az év tanára  

A kitüntetést az iskolában indított edzésprogramjával és a Covid-19 járvány idején végzett online edzéseivel érdemelte ki.

A kitüntetést az iskolában indított edzésprogramjával és a Covid-19 járvány idején végzett online edzéseivel érdemelte ki.
A kitüntetést az iskolában indított edzésprogramjával és a Covid-19 járvány idején végzett online edzéseivel érdemelte ki.Fotó / Facebook / Lindbergh School

Margie Vandeven oktatási biztos az elismerés kapcsán azt mondta:

Missouri szerencsés, hogy ilyen magas színvonalú oktatókkal rendelkezik, és Darrion csodálatos képviselője lesz az államunk "Év Tanára" címének.

A díj mellett kiemelték, hogy Darrion hosszú távú testi és lelki egyensúly felé tereli diákjait, a tanulókkal kialakított kapcsolata az elkövetkező években is kihat a gyermekek életére. Köszönő beszédében Cockrell arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos, hogy a tanárok felismerjék annak a felelősségét, mekkora hatással vannak a gyerekek életére.

Bolyki Veronika