Először kerül nyilvánosságra a korszakalkotó felfedezés

14 évnyi pereskedés után először láthatja a közönség a világ egyetlen, teljes T. rex csontvázát.

67 millió eltemetve töltött év után találták meg azokat a maradványokat, melyek az első teljesen komplett Tyrannosaurus rex csontvázként vonulnak be a történelembe. A lelet neve „párbajozó dinoszauruszok" mivel a T. rex csontváza mellett egy Triceratops maradványai is feküdtek.

67 millió eltemetve töltött év után találták meg a maradványokat
67 millió eltemetve töltött év után találták meg a maradványokatFotó / SWNS

A jelekből kutatók arra következtetnek, hogy a két hatalmas gyík egy ragadozó kontra préda találkozó kapcsán keveredett harcba és lelte halálát. A T. rex egyik foga például még mindig áldozatába fúródva látható.

Fotó / SWNS

Bár a maradványokat 2006-ben fedezték fel, eddig még csak pár ember láthatta, mivel ennyi ideig tartott, míg a tizennégy tonnás leletet kiásták és lezajlott az adás-vétel, melynek eredményeként az Észak Carolinai Természettudományi Múzeum tulajdont szerzett a felbecsülhetetlen értékű csontok felett.

Szakértők szerint a „párbajozó dinoszauruszok" korunk legfontosabb paleontológiai lelete, mivel kivételesen jó állapotban maradt fenn. Nemcsak a csontváz hibátlan és a tetemek is eredeti helyzetükben láthatóak, hanem megkövült bőrmaradványok is találhatóak rajtuk, ezáltal a T. rex genetikai felépítése is tanulmányozhatóvá válik.

Bár a maradványokat 2006-ben fedezték fel, eddig még csak pár ember láthatta
Bár a maradványokat 2006-ben fedezték fel, eddig még csak pár ember láthattaFotó / SWNS

Nem véletlen tehát, hogy komoly jogi csatározás folyt a csontok feletti tulajdonjogért, melyet a fellebbviteli bíróság végül a föld tulajdonosának ítélt, ahol a lelet ennyi évig nyugodott.

Kőszegi Anna

Forrás: UniLad