Veszélyt jelenthetnek a koronavírusos nyércek - 17 milliót végeztek ki

Koronavírus-pozitív nyércet találtak Oregonban. Az aprótestű állatot december 13-án fogták be, és kilenc nappal később erősítették meg, hogy koronavírusos, de a vírus csak alacsony szinten van jelen szervezetében.

A Daily Mail beszámolója szerint az állatka minden bizonnyal egy oregoni nyérc-farmról szökött el, ahol karanténban volt a többi egyeddel együtt, mivel tíz közülük pozitív tesztet produkált november végén. A szóban forgó kisállaton kívül három macska és öt oposszum is elszökött a farmról – ezek az állatok negatív eredményt mutattak a befogáskor.

Fennáll a mutációk kockázata

Szakértők szerint elfogadhatatlan és felelőtlen, hogy az állat el tudott szökni a farmról nemcsak a koronavírus-járvány könnyen és gyorsan fertőző természetéből adódóan, hanem esetleges mutációk kialakulásának kockázata miatt is. A farmon maradt állatok december 21-én negatív tesztet produkáltak, számukra a karantén eredményes volt.

Nyercek
NyercekFotó / Shutterstock

17 millió nyírcet végeztek ki

A dániai nyérc-populáció már nem volt ilyen szerencsés; az országban tizenkét ember kapta el a vírust az állatokkal való érintkezés következtében.

A helyzet és a fertőzés súlyosságára való tekintettel a dán kormány a 17 milliós állatpopuláció elpusztítása mellett döntött.

A döntés radikális és megosztó, de a kormányfő elmondása szerint indokolt, mivel a koronavírus mutálódott verziója akár súlyos áldozatokat is követelhet, sőt, a már kifejlesztett vakcina hatástalanságát is eredményezheti.

Nyerc
NyercFotó / Shutterstock

Mi a helyzet a háziállatokkal? Kell aggódnunk?

A pécsi virológusok Facebook-oldalán megjelent beszámoló szerint a háztartásban velünk élő kutyák és cicák minden valószínűség szerint nem képesek megfertőzni az embert. A kutyák kevésbé fogékonyak a vírusra, mint a macskák. A macskákban nagyobb mennyiséget és látványosabb megbetegedést képes okozni.

Mint írják, laboratóriumi vizsgálatok szerint a macskák más macskák számára képesek lehetnek átadni a vírust – ezt erősíti az egyetlen macskából történő vírusizolálás is. A világ eddig leírt 86 millió emberi fertőzését (a bejegyzés január 6-i állapotokat rögzít - a szerk.) egyetlen esetben sem okozták kutyák vagy cicák.

Az egyetlen ismert és valóban dokumentált állatról emberre történő fertőzési útvonalat a nyércfarmok esetében igazolták.

Az adatok alapján jól látszik, hogy valamilyen szinten képesek megfertőződni házi kedvenceink is. Az emberek esetében is számos kérdés nyitott még a vírussal kapcsolatban, ez halmozottan igaz a fogékony állatokra.