5 hely, ahol soha ne tartsd a mobiltelefonod

A mobiltelefonok egyre többet tudnak, és így egyre fontosabb részét képezik a mindennapjainknak. Azonban nagyon nem mindegy, hogy hol tartjuk őket, sem az egészségünk, sem a készülékek biztonsága szempontjából.

Egészségi okok:  

Az okostelefonok nagyon hasznos kis kütyük, de akár tetszik, akár nem, vannak káros hatásaik az egészségünkre nézve.

Szűk zsebek

Ez nem csak azért rossz ötlet, mert könnyen kieshet, hanem azért is, mert amikor a mobiltelefonok be vannak kapcsolva, vezeték nélküli hálózatokhoz csatlakoznak. A zsebünkben lapuló készüléken keresztül pedig minket is akár hétszer nagyobb sugárzás érhet, mintha a táskánkban, vagy egy tokban tartank a telefont.

Sportmelltartó

Edzés vagy futás közben jó ötletnek tűnhet oda csúsztatni a mobilt, de ez egyáltalán nem ajánlatos. Ha a készülék hosszú ideig hozzáért a bőrünkhöz, ráadásul közben izzadunk is, a találkozás könnyen bőrirritációt okozhat. Sőt, bár nem bizonyított, de egyes kutatók szerint a telefon sugárzása a mellrák kialakulásához is hozzájárulhat.

Az okostelefonok nagyon hasznos kis kütyük, de akár tetszik, akár nem, vannak káros hatásaik az egészségünkre nézve.
Az okostelefonok nagyon hasznos kis kütyük, de akár tetszik, akár nem, vannak káros hatásaik az egészségünkre nézve.Fotó / 123RF

Ágy

Kézenfekvő dolog a telefont magunk mellé tenni az ágyba, hiszen így könnyen megnézhetjük az időt, ha szeretnénk, és jól elérjük majd, amikor csörög az ébresztő. Azonban ezzel a szokással több probléma is van.

Először is nem jó, ha a telefon sugárzása egész éjjel éri a fejünket.

Másodszor a legtöbb okostelefont általában éjjel töltjük fel. A meghibásodott töltő pedig akár tüzet is okozhat, közvetlenül mellettünk.

A harmadik ok pedig, hogy ha nem tudunk aludni, és ott van mellettünk a telefonunk, sokkal nagyobb eséllyel kezdjük el nyomkodni, és így az álom végleg kimegy a szemünkből, ráadásul a LED fény a melatonin termelést is megzavarja, ami a nyugodt alváshoz segítene hozzá.

Biztonsági okok:  

Kesztyűtartó

Ha akad olyon ritka alkalom, amikor nem akarjuk magunkkal vinni a telefonunkat, egyszerűnek tűnik csak becsúsztatni az autó kesztyűtartójába. Ezt ne tegyük, mert a szélsőséges, azaz a nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás károsíthatja a készüléket. Ha pedig esetleg egy kicsit meg van repedve a kijelző, a zárt helyen összegyűlő hőtől tovább is repedhet.

Strand

Ha magunkkal visszük a mobilt a strandra, például, hogy fotózni tudjunk, vagy elérhetőek legyünk, semmiképp ne hagyjuk a napon: rakjuk a táskába, vagy takarjuk le valamivel, mert nem csak, hogy könnyen ellophatják, de károsodhat is a hősugárzástól.

A cikk teljes terjedelmében a mindmegette.hu oldalról került átvételre.