Az ember, akinek tényleg megérte végigolvasni a licencszerződést

A szerződéskötés manapság már rég nem csak a nagyobb értékű adás-vételekről és üzleti megállapodásokról szól, hanem jóformán a mindennapok részei. Minden egyes mobilra letöltött alkalmazással, regisztrált fiókkal újabb és újabb szerződéseket „írsz alá" úgy, hogy nem olvasod végig őket.

Pedig igazán érdemes lenne azért, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket vagy hogy olyan jól járj, mint az alábbi történet hőse.
Egyszer volt Budán kutyavásárAz sajnos kizárt, hogy olyan szerencsések legyünk, mint Doug Heckman, aki amikor végigolvasott egy licencszerződést 2005-ben, amiben az is szerepelt, hogyha ír a megadott e-mail címre, kap ezer dollár jutalmat csak azért, mert figyelmesen végigolvasta a szöveget. Akármilyen hihetetlen a szoftverfejlesztők betartották az ígéretüket, és a férfi megkapta a pénzt.

Akármilyen hihetetlen a szoftverfejlesztők betartották az ígéretüket, és a férfi megkapta a pénzt.Fotó / Getty Images

A szomorú valóságEnnél kevésbé (sokkal kevésbé) meseszerű az általános helyzet, ami rád is vonatkozik. Nagyon sokszor indokolatlanul drágán „fizetsz" ingyenes alkalmazásokért: az adataiddal, általad készített tartalmakkal. Máskor pedig olyan dolgokért fizetsz, amiket nem birtokolsz, csak a használat jogát kapod meg, és ezt az elfogadott szerződés szerint a szolgáltató bármikor megvonhatja tőled, bármiféle felelősség nélkül.

Mit tudsz ez ellen tenni?Egyedül nem sokat, de kezdésnek már az is elég, hogy légy tisztában a felhasználói jogaiddal, és tudd, hogy pontosan mit is vettél a pénzedért! Hiszen a világ fejlődése nem fog hirtelen hátraarcot venni, és a másik irányba indulni.