Déja vu – mi a magyarázat, ha úgy érzed, már megtörtént?

Te is érezted már azt a bizarr érzést, amikor valami, amit átélsz, olyan, mintha már megtörtént volna veled korábban? Ez az érzés a déja vu, vagy magyarra fordítva „már láttam", amit az emberiség közel négyötöde tapasztalt már. De mi a magyarázat a furcsa jelenségre?

Dr Karan Raj orvos egy mindössze 19 másodperces TikTok videóban magyarázta el a déja vu mögött álló indokot. Elmondása szerint a szokatlan érzés egy, az agyban keletkezett apró hiba következménye, ami nem más, mint egy új élmény, ami a rövid távú memóriába „tartozik" véletlenül a hosszú távú memóriában raktározódik el, tehát úgy érződik, mintha már megtörtént volna, mert az agyunk régi emlékként éli meg.

 A magyarázat logikus, de a déja vu-t kiváltó ok még mindig vitatott a tudósok között, a fejtegetés pedig nem egyszerű, hiszen aki már átélte, tudhatja, hogy az élmény az esetek túlnyomó többségében váratlan és nagyon rövid.

Emberek vizsgálata, miközben átélik az érzést, szinte lehetetlen, hiszen fogalmunk sincs, mikor fog megtörténni és mivel idézhető elő. Több tudós a különböző rohamokkal (mint például az epilepszia) próbálja összefüggésbe hozni a jelenséget, ugyanis a kettő kiindulópontja az agyban azonos.

Ez az elmélet akár azt is jelentheti, hogy bizonyos rohamok és a „láttam már" oka akár teljesen ugyanaz is lehet. Mások szerint szimplán egy hiba vagy nehézség a memória működésében. A déja vu mindenesetre roppant érdekes, akármi is álljon a hátterében.